понеділок, 03 лютого 2020 14:26

Укрнафта виплатить податковий борг державними грошима

Укрнафта виплатить податковий борг державними грошима
За 2014-2015 роки Укрнафта накопичила перед державою мільярдні борги, розплатитися за які не може по сьогодні. ФОТО: zn.ua

Укрнафта й Нафтогаз мировою угодою вирішили спір щодо газу, видобутого в 2006-2012-х. Відповідно до неї, держава заплатить Укрнафті 29,6 млрд грн. Ці кошти Укрнафта поверне знову до бюджету — сплатить ними накопичений податковий борг.

Повідомив про це виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook.

Спір між компаніями виник через газ, який Укрнафта видобувала й передавала в газотранспортну систему протягом 2006-2012-х. Систему цю контролював Нафтогаз. За вказівкою уряду, він зобов'язував Укрнафту продавати державі газ за зниженими цінами. Повернути ринкову ціну Укрнафта намагалася в судовому порядку. Спори із цього приводу суд вирішував на її користь. Однак за 2014-2015 роки Укрнафта накопичила перед державою мільярдні борги за несплату податків. Погасити їх виявилася неспроможна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У лютому газ може подешевшати - Оржель

"Нафтогаз має отримати з держбюджету компенсацію за покладені спеціальні обов'язки, розрахуватися за цей газ з Укрнафтою (загальна сума – майже 15 млрд грн), а також передплатити до 14,6 млрд грн за газ, який Укрнафта видобуватиме і передаватиме Нафтогазу у майбутні періоди. Укрнафта всі ці кошти направить до держбюджету як погашення податкового боргу та сплати податків, які виникають у зв'язку зі здійсненням цих операцій", — розповів Вітренко.

Виконати зобов'язання Нафтогаз має до 1 квітня 2020-го. Якщо не розрахується, повинен буде повернути газ Укрнафті.

У січні Укрнафта уклала мирову угоду з ТОВ "Укренерго-Трейд". Суперечка почалася 2018-го. Пов'язаний з трьома контрактами купівлі природного газу, підписаних у травні 2016-го. Чистий борг становив 72 млн грн, а нараховані штрафи та пені за несвоєчасну оплату боргу - 22,7млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Укрнафта виплатить податковий борг державними грошима». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути