Ексклюзиви
середа, 02 лютого 2022 12:00

Українці зі своїх кишень виплатили 2,5 млрд кредитів за держкомпанію

Українці зі своїх кишень виплатили 2,5 млрд кредитів за держкомпанію
Кредит за держкомпанію заплатили українці Фото:ambarexport.ua

Міністерство фінансів переказало замість Державної продовольчо-зернової корпорації (ДПЗКУ) 2,5 млрд грн виплати за кредитом перед китайським Ексімбанком.

Про це йдеться у відповіді Міністерства фінансів на запит Економічної правди.

Згідно з кредитним договором між ДПЗКУ та Ексімбанком Китаю погашення відбувається щопівроку: 21 січня та 21 липня. З суми у $96,4 млн, яку корпорація повинна була сплатити Китаю 21 січня, державний трейдер сплатив лише $8,8 млн. Решту платежу — $87,6 млн сплатило Міністерство фінансів в рамках держгарантії — це близько 2,5 млрд грн. Переказ відбувся 21 січня.

Також, повідомили у Мінфіні, Україна отримала відповідь від уряду Китаю на лист про реструктуризацію "зернового" кредиту. Китайська сторона запропонувала розв'язати це питання на рівні відповідних органів. Міністерство фінансів зазначило, що українська сторона наполягатиме на реструктуризації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чиновник украв зерна на 15 млн грн і дістав за це три роки тюрми

В грудні 2012 року ДПЗКУ отримала $1,5 млрд кредиту від "Ексімбанку Китаю" під державну гарантію України на постачання українського зерна до Китаю. В серпні 2021 року Нацполіція встановила, що службові особи корпорації вчинили розтрату майна – вони нібито проводили експортні операції зернових на підконтрольні компанії-нерезиденти за заниженою вартістю. За даними правоохоронців, ці операції завдавали збитків для держкомпанії на понад $57 млн.

АТ "ДПЗКУ" - державне підприємство, що є одним з лідерів на вітчизняному ринку зерна та вже 11 років представляє Україну на світовому аграрному ринку.

Зараз ви читаєте новину «Українці зі своїх кишень виплатили 2,5 млрд кредитів за держкомпанію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути