неділя, 24 грудня 2017 21:10

Українцям дозволили судитись за борги по зарплаті без терміну давності

Українцям дозволили судитись за борги по зарплаті без терміну давності
Найчастіше суди стають в трудових спорах на сторону людей. Фото: Житомир.info

Українці мають право у будь-який час вимагати від свого роботодавця виплату боргу.

Неважливо скільки часу минуло з моменту появи боргу - місяць або п'ять років. Суди нижчих інстанцій зобов'язані прийняти позовні заяви. Працівник має право вимагати від підприємства відшкодування йому всієї невиплаченої суми, пише ubr.ua.

"Якщо ви звільнилися ще рік тому, але водночас не отримали останню зарплату, то через суд можна вимагати відшкодування самого боргу, а також середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні. Крім цього, можна наполягати на виплаті моральної шкоди, і таким чином додати до суми позову близько 2-5 тисяч гривень", - каже партнер адвокатської компанії "Кравец и партнеры" Ростислав Кравець.

У зв'язку з погіршенням економічної ситуації в Україні стає все більше подібних суперечок. Найчастіше бізнес не платить людям зарплати через фінансові проблеми. Рідше - через внутрішні чвари і суперечки.

"В Україні число трудових позовів стримується за рахунок практики зі сплати зарплат "у конвертах". А через мінімалки люди нечасто судяться", - наголосив партнер ЮФ "Можаев и партнеры" Михайло Можаєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали професії загальнодержавного значення

За словами юристів, найчастіше суди стають в трудових спорах на сторону людей.

"Підприємству невигідно затягувати зарплатні суперечки з персоналом. Чим довше воно буде з цим тягнути, тим більше згодом заплатить, оскільки суди зазвичай стають на бік працівників", - прокоментувала юрист Інеса Летич.

Експерти додають, якщо мова йде про компанію, яка функціонує і має матеріальну базу, то ще можна розраховувати на виплату боргів по зарплаті. Але якщо говорити про ненадійні підприємства, то тут люди, швидше за все залишаться ні з чим.

Водночас, судовий позов не єдина можливість домогтися від підприємства виплати зарплат. Не менш дієвий спосіб, за словами юристів, - скарга до Державної служби України з питань праці. Кажуть, що найчастіше її навіть не потрібно подавати: досить лише пригрозити керівництву і воно тут же розрахується.

Скасували указ Міністерства охорони здоров'я №256 про перелік професій, заборонених для жінок. Наказ визначав перелік з 450 заборонених для жінок професій.

Зараз ви читаєте новину «Українцям дозволили судитись за борги по зарплаті без терміну давності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути