четвер, 16 червня 2022 14:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна завершила посівну: скільки вдалося засіяти

Українські аграрії завершили найважчу посівну кампанію за всю історію незалежної України. Фермери стикнулися з нестачею палива, обстрілами, мінуванням території та проблемами з логістикою.

Засіяти вдалося три чверті орних земель, повідомили у Комітеті з питань аграрної та земельної політики Верховної Ради. Там наголосили, що продовольства Україні вистачить.

"В Україні має бути повне забезпечення внутрішнього споживання всіма ключовими сільськогосподарськими культурами на рівні 65 млн тонн зернових, зернобобових та олійних, зокрема, передбачається потенційний експорт в обсязі близько 30 млн", - йдеться у повідомленні.

Цьогоріч відбулися зміни щодо пріоритетності культур. Найбільше вони зачепили пшеницю, кукурудзу, соняшник і сою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща збудує сховища для українського зерна: назвали терміни

 

"Якщо у 2021 році ярої пшениці було посіяно 42 тис. га, то поточного року - майже 200 тис. га. Пшениця важлива для продовольчої безпеки та менш вимоглива до догляду. Площа посівів сої залишилася на рівні попереднього року. Площі посівів під соняшник скоротилися порівняно з минулим роком, але зберегли високий показник 4 млн 700 тис. га", - додають у відомстві.

Водночас скоротили посіви кукурудзи: цього року 4 млн 600 тис. проти 5 млн 500 тис. га минулого року. Насамперед це пов'язано з тим, що кукурудза дає велику врожайність.

Через повномасштабну війну Україна втратила четверту частину посівних площ. Врожай цьогоріч буде меншим на 40%, прогнозують аграрії.

7 червня росіяни відправили із захоплених районів Запорізької області товарний потяг із краденим зерном до окупованого Криму. З Харківщини вивезли майже 1,5 тис. т зерна, створюють загрозу голоду.

Окупанти вивезли із Запорізької, Херсонської, Донецької і Луганської областей 400 тис. т зерна. У Сирію перевезли 100 тис. т.

Російські окупаційні війська цілеспрямовано хочуть створити Голодомор в Україні. Окупанти змушують фермерів продавати зерно в РФ і Крим.

Зараз ви читаєте новину «Україна завершила посівну: скільки вдалося засіяти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути