У разі підписання Євросоюзом Угоди про зону вільної торгівлі більшість українських сільгоспвиробників можуть виявитись неготовими до освоєння європейського ринку. Про це в коментарі для Gazeta.ua зазначив експерт з питань безпечності та якості продукції АПК Українського клубу аграрного бізнесу Олександр Вержиховський.
"У нас дуже малий відсоток виробників сільськогосподарської продукції мають міжнародно визнані сертифікати як на сам продукт, так і на процес його виробництва, - каже експерт. - За цим показником ми перебуваємо на одному рівні із такими країнами як Болівія, Нікарагуа, Суринам, Венесуела, Іран.
Тобто у більшості випадків наша продукція може бути конкурентноздатною як за ціною, так і за якістю. А відсутність міжнародного сертифіката, який би підтверджував відповідність критеріїв безпечності та якості цієї продукції європейським і світовим стандартам, може стати серйозною перепоною.
Адже переважна більшість європейських торгових мереж працюють лише з продукцією, сертифікованою за стандартом GlobalG.A.P. У першу чергу це стосується тих найменувань, по яких вітчизняні виробники за останні роки зробили значний крок вперед як у питанні обсягів виробництва, так і якості продукції: м'ясо птиці, свинина, плодоовочева продукція тощо."
За словами фахівця, аграрна продукція є наріжним каменем у процесі переговорів з ЄС про створення зони вільної торгівлі.
"Європейський ринок старанно захищає себе від перспективи витіснення значної частки харчових продуктів місцевого виробництва більш дешевою продукцією ззовні, в тому числі і з України, - наголошує Олександр Вержиховський.
"Тим не менш переговорний процес триває, і певних поступок вже вдалось досягнути у непростому питанні збільшення ввізних квот на вітчизняну продукцію АПК".
На думку фахівця, Україна не бажає повторювати помилок, зроблених у 2008 році при вступі до СОТ, і відстоюватиме позицію значного збільшення доступу до європейського ринку по тих 400 найменуваннях, які за останнім проектом Угоди про зону вільної з ЄС підлягають квотуванню при експорті.
"Важливо розуміти, що для реального виходу на ринок ЄС потрібно відповідати не лише державним вимогам, але і запроваджувати європейські системи сертифікації, які б засвідчили відповідність наявної на підприємстві системи управління якістю тим вимогам, які ставляться споживачами на теренах євроспільноти", - резюмує Олександр Вержиховський.
Коментарі
1