вівторок, 21 червня 2022 17:22

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна подасть позов проти Газпрому

Україна подасть позов проти Газпрому
У суді розглянуть скорочення транзиту природного газу через територію України. Фото: eastnews.ua

У липні Україна подасть позов проти Газпрому.

Суд розгляне скорочення транзиту природного газу через територію України. Нафтогаз не має права до липня звертатися з цього питання. Про це повідомив голова Нафтогазу Юрій Вітренко на пресконференції, передає Gazeta.ua.

За умовами транзитного контракту на врегулювання спірних питань відводиться 45 днів. У липні цей термін спливає.

"Якщо нічого не станеться і Газпром не змінить своєї позиції, це означає, що наступного місяця ми матимемо право звертатися до міжнародного арбітражу", - сказав Вітренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін схвалив мирову угоду з Газпромом

Нафтогаз вже розпочав передарбітражну процедуру через недоплати Газпрому за контрактом на транзит газу. Російська компанія вже порушила угоду про врегулювання, згідно з якою Нафтогаз відмовився від претензій на $12,2 млрд 2018 року.

"Якщо вони не виконують зобов'язання "качай або плати", це означає, що вони порушують не лише контракт на організацію транзиту, а й угоду про врегулювання. Тобто це арбітраж не лише на суму недоплати, а й на $12,2 млрд, які ми відкликали з арбітражу", - пояснював Вітренко.

20 грудня Україна й Росія підписали протокол домовленостей про продовження транзиту газу через територію України і врегулювання взаємних вимог. Сторони домовилися, що обсяг транзиту російського газу через газотранспортну систему України наступного року становитиме 65 млрд куб. м, у 2021-2024 роках - по 40 млрд куб. м. У межах домовленостей 27 грудня Україна отримала $2,9 млрд від Газпрому за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Зараз ви читаєте новину «Україна подасть позов проти Газпрому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути