понеділок, 02 квітня 2018 15:14

Україна опинилася на межі аграрного Майдану - ЗМІ

Україна опинилася на межі аграрного Майдану - ЗМІ
Агропромисловий сектор сьогодні виявився на порозі найжорстокішої кризи. Фото: uprom.info

Сьогодні Україна підійшла до межі нового Майдану. Через дії кількох аграрних олігархів та їхніх лобістів в парламенті цілий сектор АПК виявився на порозі найжорстокішої кризи. Про це йдеться в статті "Війна олігархів проти фермерів: Україна опинилася на порозі аграрних протестів", опублікованій на порталі "Апостроф".

Як наголошується, в грудні минулого року глава депутатської групи "Відродження" Віталій Хомутиннік, який є партнером власника агрохолдингу Kernel Андрія Веревського, пролобіював скасування відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку. Ці культури сьогодні активно вирощують дрібні і середні фермери. Через скасування відшкодування ПДВ їхні втрати складуть близько 16-18 млрд грн.

"Від скасування повернення ПДВ виграє не держава, а великі переробні підприємства. "Соєві" правки автоматично знижують для них вартість сировини. Так що ті 16-18 млрд грн просто перейдуть від фермерів до олігархів", - йдеться у статті.

А простих селян, як відзначають автори матеріалу, чекає подальше збідніння - плата за оренду земель значно знизиться, крім того ґрунт буде швидко виснажуватися, оскільки фермери змушені будуть перейти на вирощування насіння соняшнику.

"Аграрії вже вийшли на кілька попереджувальних акцій протесту... Цього разу фермери і селяни налаштовані дуже серйозно - на кону не просто прибуток, сьогодні на кону майбутнє їхніх сімей", - йдеться у статті.

Але олігархи, як зазначається в матеріалі, замість того, щоб повернути все на свої місця і почати домовлятися з аграріями про взаємовигідні умови, вперто намагаються блокувати скасування "соєвих" правок, а протестуючих селян називають поплічниками російського агресора.

"Що це, як не змова кількох аграрних олігархів проти дрібних і середніх виробників? Але час і шанс все врегулювати мирним шляхом ще є. Головне, щоб парламентарії прийняли рішення не в особистих корисливих інтересах, а в інтересах країни", - йдеться у статті.

Зараз ви читаєте новину «Україна опинилася на межі аграрного Майдану - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути