пʼятниця, 06 серпня 2021 19:31

Спецтема: 30 років Незалежності

Україна має спростити працевлаштування для іноземців - економіст

Україна має спростити працевлаштування для іноземців - економіст
Виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський: "За роки незалежності нам не вдалося забезпечити швидких темпів економічного зростання. Одна із причин – фінансові кризи". Фото: pixabay.com

Найперше завдання для України – забезпечення макроекономічної стабільності. Ідеться про політику інфляційного таргетування, незалежність Національного банку, плаваючий обмінний курс, низький бюджетний дефіцит. Це сприятиме стабільній гривні й надійній банківській системі, розповів Gazeta.ua Гліб Вишлінський, виконавчий директор Центру економічної стратегії.

"За роки незалежності нам не вдалося забезпечити швидких темпів економічного зростання. Одна із причин – фінансові кризи 1998-го, 2008-го, 2014 року. Вони завдали збитків реальному ВВП України. Навіть у періоди, коли криз не було, наша економіка зростала надто повільно. Крім того, ми не змогли зробити країну привабливою для іноземних інвестицій. Це стосується завеликих ризиків, пов'язаних із корупцією, судовою системою, регуляторною політикою, адмініструванням податків", - пояснює економіст.

За його словами, досі не змогли повною мірою запустити ринок землі. Крім того, маємо завелику частку державних підприємств. Їх потрібно якомога швидше приватизувати.

"Крім того, треба дбати про людський капітал, який скорочується. Це частково можна виправити завдяки удосконаленню освіти. Також системи охорони здоров'я, щоб люди якомога довше були працездатними. Потрібна активна політика залучення трудових мігрантів в Україну. Наприклад, із сусідньої Білорусі можна запросити найкращих працівників інтелектуальної праці. Для цього потрібно спростити процедуру працевлаштування для іноземців. З часом швидкі інвестиції дадуть змогу повернути додому українських трудових мігрантів. Вони зможуть працювати тут так само ефективно, як за кордоном", - наголошує Вишлінський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Коли в обіг вводили гривню, щодо неї були завищені очікування" - економіст розповів про здобутки незалежної України

Серед здобутків України за роки незалежності згадує про перехід від соціалістичної планової моделі економіки до ринкової.

"Після сильної фінансової макроекономічної дестабілізації на початку 1990-х удалося вийти на прогнозованість макроекономічної ситуації для бізнесу й громадян. Загалом змогли змінити структуру економіки від радянської до тієї, яка спирається на реальний попит, продукцію, що виробляють українські підприємства на вітчизняному і світовому ринках", - підсумував економіст.

Постанову й Акт проголошення незалежності України ухвалили на позачерговій сесії Верховної Ради 24 серпня 1991 року. Україна стала незалежною державою з неподільною та недоторканною територією, на якій чинними є тільки Конституція, закони й постанови уряду.

Зараз ви читаєте новину «Україна має спростити працевлаштування для іноземців - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути