середа, 06 лютого 2019 16:37

Працездатного населення стає менше: назвали причини

Працездатного населення стає менше: назвали причини
За кордон переважно їдуть молоді люди від 20 до 30 років. Шукають можливості заробити, щоб придбати житло. Фото: ru.espreso.tv

В Україні до 2030-го кількість працездатного населення скоротиться на 3 млн. Становитиме 24 млн осіб.

"Це результати дослідження Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України. Фахівці врахували реальний вік. Це люди від 20 до 64 років. Що б ми не робили з народжуваністю і смертністю, цифра не зміниться. В Україні високий рівень еміграції. З ринку вимиваються робочі місця, які потребують робочої сили середньої кваліфікації. Залишається 2 полюси: топові місця для дуже кваліфікованої робочої сили, і робочі місця, які потребують низької кваліфікації. Стільки юристів, бухгалтерів, програмістів середньої кваліфікації не будуть потрібні через 10 років", – повідомила керівник Інституту Елла Лібанова, пише Новое время.

За словами президента Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василя Воскобойника, через нестачу робочої сили в Україні потрібно змінювати трудове законодавство для залучення трудових мігрантів.

"Те, що зараз відбуваються у нас, не є чимось унікальним. 25 років тому у країнах Східної Європи це вже було. Після падіння комуністичного режиму в тій самій Польщі майже 2,5 мільйони поляків емігрували з країни. З Румунії емігрували 3,5 мільйони людей", – наголосив Воскобойник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, як зросте зарплата українських заробітчан у Польщі

За кордон переважно їдуть молоді люди від 20 до 30 років. Шукають можливості заробити, щоб придбати житло.

Щоб змінити ситуацію, українські роботодавці представили Маніфест, де прописали топ-12 завдань. Зокрема, до 2030 року створити 2 млн робочих місць. Надати роботу 18 млн населення. Підвищити темпи зростання економіки до 7%. Збільшити частку переробної промисловості у ВВП до 25%. Вони сподіваються, що Нацбанк знизить облікову ставку, щоб дати можливість брати дешеві кредити реальному сектору економіки.

Торік грошові перекази в Україну від заробітчан зросли до $11 млрд. Але у 2019-му через зниження міграційної активності Нацбанк очікує уповільнення зростання надходжень від заробітчан.

Зараз ви читаєте новину «Працездатного населення стає менше: назвали причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути