четвер, 03 жовтня 2024 20:57

Вартість нафти стрімко піднялася через очікування удару Ізраїлю по іранських нафтопереробних підприємствах

Вартість нафти стрімко піднялася через очікування удару Ізраїлю по іранських нафтопереробних підприємствах
Вартість нафти стрімко піднялася через очікування удару Ізраїля по іранських нафтопереробних підприємствах. Фото: poglyad.tv

Ціни на нафту різко зросли, оскільки ринок очікує, що Ізраїль може відповісти на нещодавній ракетний обстріл ударами по нафтовій інфраструктурі Ірану.

Ціна на американську нафту West Texas Intermediate виросла на 5,5% і досягла майже $74 за барель після того, як президента США Джо Байдена запитали, чи підтримає він удари Ізраїлю по нафтових об'єктах Ірану, повідомляє Bloomberg.

Байден відповів, що це питання на стадії обговорення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ поглиблює економічні зв'язки з Іраном - ISW

Він додав, що не очікує, що ізраїльська відповідь відбудеться в четвер. Світовий еталон нафти Brent піднявся майже до $77.

Нафтова ринок занепокоєний загостренням кризи на Близькому Сході, де Ізраїль протистоїть Ірану та його союзникам у Газі, Лівані, Ємені та інших регіонах вже понад рік. Оскільки цей регіон забезпечує близько третини світових поставок нафти, трейдери побоюються, що ескалація конфлікту може порушити потоки нафти через можливі атаки на енергетичні об'єкти або блокування шляхів постачання.

"Той факт, що енергетична інфраструктура тепер розглядається як потенційна ціль, не є несподіванкою для ринку, але коментарі Байдена роблять цю можливість більш реальною", - зазначила старша трейдерка енергоресурсів в CIBC Private Wealth Ребекка Бабін.

Були сумніви щодо того, чи справді Ізраїль завдасть ударів по нафтових об'єктах, враховуючи вплив адміністрації Байдена, яка прагне стабільних цін на нафту перед виборами, додала вона.

Великий удар Ізраїлю по експортній потужності Ірану може вивести з ринку 1,5 млн барелів нафти на день. Якщо Ізраїль вдарить по меншим об'єктам, наприклад, переробні підприємства, втрати можуть становити 300-450 тис. барелів на день, зауважують аналітики.

Міністр енергетики Саудівської Аравії Абдельазіз бін Салман заявив, що ціни на нафту можуть знизитися до $50 за барель, якщо країни-члени ОПЕК+ не дотримуватимуться домовленостей про обмеження виробництва.

Інші учасники альянсу розцінили ці слова як приховану загрозу, що Саудівська Аравія може розпочати цінову війну, щоб захистити свою частку ринку, якщо країни-порушники не виконуватимуть угод ОПЕК+.

Зараз ви читаєте новину «Вартість нафти стрімко піднялася через очікування удару Ізраїлю по іранських нафтопереробних підприємствах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути