четвер, 01 лютого 2018 21:10

Порівняли вартість фруктів у Польщі та Україні

Порівняли вартість фруктів у Польщі та Україні
Цитрусові та банани жителі Варшави купують дешевше, ніж кияни. Фото: Ivetta.ua

Асоціація постачальників торговельних мереж проаналізувала вартість фруктів на ринках "Столичний" (Київ) і "Броніше" (Варшава) за перші 20 днів січня 2018 року.

"Кілограм апельсинів на "Столичному" можна купити за 40 гривень, а на "Броніше" – 32 гривні. Таким чином, в Україні цитрусові подешевшали на 5 гривень. У Польщі ціна практично не змінилась", - написав у Facebook директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Мандарини та лимони після новорічних свят подешевшали в Україні. Однак подорожчали у Польщі.

"На ринку "Столичному" за кілограм лимонів потрібно викласти 38 гривень. Мандарини коштують 35 гривень за кілограм. Поляки купують лимони по 38 гривень за кілограм, мандарини — по 33 гривні. В Україні лимони подешевшали на 7 гривень, мандарини — на 5. У Польщі вони подорожчали на 1 гривню", - каже Дорошенко.

З початку січня істотно подорожчали банани через підвищення вартості на міжнародних ринках. Водночас на подорожчання бананів вплинув нестабільний курс національної валюти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пояснила, як зміниться вартість м'яса у 2018 році

"На київському ринку банани коштують 37 гривень за кілограм. На варшавському – 34 гривні. Так, в Україні за січень фрукти додали в ціні 7,5 гривень. У Польщі всього 1,8 гривню", - коментує експерт.

Он подчеркнул, что яблоки отечественные и яблоки европейские значительно отличаются. Принятый в Европе стандарт - это большое отборное яблоко

"Вітчизняні яблука на "Столичному" ринку в середньому коштують 15 гривень за кілограм. Тоді як на "Броніше" - 49. За перші дві декади січня на київському оптовому ринку ціна піднялась на 2 гривні. У Варшаві вартість зросла на 10,1 гривень", - резюмував Дорошенко.

Із січня Україна перейшла на новий тип моніторингу продуктів, товарів та послуг, на підставі яких рахується інфляція. Новий перелік продуктів став більш розширеним. Замість 23 соціальних найменувань тепер моніторингу підлягає 31 позиція. Серед нових продуктів ті, вартість яких викликала резонанс цього року: куряче філе, батон, хліб пшеничний із борошна вищого ґатунку, крупа манна, ячна, пшоно, яблука та риба морожена.

Зараз ви читаєте новину «Порівняли вартість фруктів у Польщі та Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути