четвер, 12 березня 2020 14:42

Скільки триватиме нова економічна криза

Скільки триватиме нова економічна криза
Економічна криза триватиме два-три квартали. Далі ситуація стабілізується принаймні на найближчі кілька років. Фото: pexels.com

У довгостроковому вимірі світова економіка хвора. Однак зараз її вдасться врятувати значними фінансовими вливаннями, розповів Gazeta.ua економіст Борис Кушнірук.

"Падіння котирувань на нафту, швидше за все, призведе до зменшення вартості сировинних товарів, зокрема продукції українського експорту. Йдеться про металургійну та агропродукцію. Але така криза триватиме два-три квартали. Потім світову економіку заллють грошима - і ситуація стабілізується принаймні на найближчі кілька років", - пояснює економіст.

За його словами, з курсом долара в Україні ситуація некритична.

"Надмірне зміцнення гривні влітку торік було негативнішим для економіки, ніж сьогоднішнє її ослаблення. Бажано залишатися в коридорі 26-27 гривень за долар. Це буде добре принаймні для промисловців, які займаються експортом та виробляють продукцію для внутрішнього ринку. Тоді імпорт подорожчає. Вітчизняні товари стануть конкурентнішими на ринку", - говорить Кушнірук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європа за крок до глобальної економічної кризи: як не допустити колапсу

Для України ризики пов'язані не так із зовнішніми факторами, як із внутрішніми.

"З одного боку, падіння цін на сировинних ринках може зменшити надходження валюти на внутрішній ринок. Однак якщо відкриють ринок землі, то доведеться легалізувати гривню. Щоб купити землю, знадобиться $5-15 мільярдів у гривні. Тому пропозиція валюти цьогоріч має всі шанси зрости. Водночас більшість проблем пов'язано з монетарною політикою Національного банку", - підсумував економіст.

У січні 2020-го ВВП скоротився на 0,5%, повідомили у Мінекономрозвитку. Економісти пояснюють, що це пов'язано зі спадом промисловості. Через падіння цін на зовнішніх ринках скоротилося виробництво української експортної продукції.

Зараз ви читаєте новину «Скільки триватиме нова економічна криза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути