вівторок, 11 листопада 2014 11:02

Росіяни відчули наслідки санкцій Путіна

Росіяни відчули наслідки санкцій Путіна
Фото: nws.su

Росіяни почали відчувати на собі негативні наслідки продовольчого ембарго, введеного Москвою у відповідь на санкції Сполучених штатів Америки та Європейського Союзу.

Про це свідчать результати опитування "Левада-центру", повідомляють "Ведомости".

Кількість тих, хто схвалює цю заборону, порівняно з серпнем знизилася з 78 до 73%. Кількість респондентів, у яких у зв'язку з антисанкциями не виникло жодних проблем з харчуванням, навпаки, зменшилася - з 63 до 52%. А людей, які помітили, що через ембарго продукти в магазинах сильно подорожчали, виявилося майже вдвічі більше, ніж у серпні, - 64% опитаних проти 35%.

Крім того, 61% росіян очікують у найближчому майбутньому економічну кризу та зниження рівня життя, а 56% згодні з тим, що це стане прямим наслідком приєднання Криму і  допомоги бойовикам Донбасу.

Водночас заступник директора "Левада-центру" Олексій Гражданкін зазначає, що населення помітило зростання цін, але відповідальність за це покладає не на уряд і президента. При цьому люди не пов'язують заборону на імпорт окремих продуктів з їх подорожчанням і впевнені, що серйозних наслідків для їх сімей не буде. За словами соціолога, громадяни не розуміють, з чим пов'язане зростання цін, але готові потерпіти заради високої мети.

"Дії керівництва країни в умовах антиросійських санкцій більшість вважають розумними і адекватними. Росія змушена захищатися від безпрецедентного тиску, тому і склалася ситуація з подорожчанням, вважають опитані", - каже Гражданкін.

До вересня старі запаси закінчилися і на продукти були встановлені нові ціни, які люди не могли не помітити, підкреслює голова Союзу споживачів Росії Петро Щелищ. "Закупівельна ціна в рублях, враховуючи курс долара і євро, вже зовсім інша, тому все буде тільки дорожчати. Ціни можуть зрости в цілому на 80%", - вважає експерт.

Але навіть нові цінові стрибки не приведуть до масового невдоволення, впевнений Гражданкін: є деяке хвилювання, але ніякого негативу населення не відчуває, тому очікувати продовольчих бунтів не варто.

 

 

Зараз ви читаєте новину «Росіяни відчули наслідки санкцій Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути