вівторок, 23 квітня 2013 15:36

Росія ризикує, будуючи газогін в обхід України - експерт

Росія ризикує, будуючи газогін в обхід України - експерт
Олександр Чалий: Ринок газу і його транспортування на наступні 5 років спрогнозувати вельми тяжко. Фото: tsn.ua

З виходом на європейський енергетичний ринок шельфового газу інвестувати гроші у побудову газогонів в обхід України для Росії стало дуже ризиковано.

Про це сьогодні на прес-конференції заявив колишній перший заступник міністра закордонних справ Олександр Чалий.

"Ринок газу і його транспортування на наступні 5 років спрогнозувати вельми тяжко у зв'язку з такою історичною подією, як видобуток шельфового газу. Це спричинило значне скорочення попиту на російський газ у Європі. У центральноєвропейських країнах, в тому числі і в Україні, в найближчі 5-10 років будуть знайдені серйозні поклади цього газу. Відповідно, невідомо, в яких обсягах будуть споживати російський газ в Європейському союзі", - сказав Чалий.

Він зазначив, що прикладом нерентабельності будівництва нових газогонів стала ситуація із проектом Nabucco. Так само Росія може не окупити проект "Південний потік".

"В цій ситуації ми б рекомендували, щоб Україна в своїй газовій дипломатії орієнтувалася на власні інтереси. Вона має і надалі інтегруватися європейський ринок енергоносіїв. Створення газового консорціуму з Європою призведе до того, що буде знято питання побудови обхідних газопроводів, тому що призведе до більшої інтеграції України в європейський енергетичний простір. І це буде сприяти більшій інтеграції Росії в ті правила і цінності, які існують на європейському ринку", - наголосив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Росія ризикує, будуючи газогін в обхід України - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути