Ексклюзиви
середа, 14 серпня 2013 15:23

Росія почала проти України масштабну торгову війну

Росія почала проти України масштабну торгову війну
У ФРУ заявляють про повну зупинку українського експорту до Росії. Фото: mn.ru

Федеральна митна служби Російської Федерації з 14 серпня визнала всіх без виключення українських експортерів ризикованими.

Про це заявили у Федерації роботодавців України (ФРУ).

По суті, наголошують в ФРУ, йдеться про повну зупинку українського експорту на невизначений час, аж до тижнів або навіть місяців.

ФРУ звернулась до прем'єр-міністра Миколи Азарова з проханням якомога швидше посприяти вирішенню на міжурядовому рівні проблем, які почали виникати в українських підприємств-експортерів на російській митниці.

"Проблеми в українських експортерів з проходженням митного контролю на митниці РФ почали виникати ще з 20-х чисел липня. Про це свідчать звернення підприємств до ФРУ, які надходять протягом останніх двох тижнів. Керівництво цих підприємств повідомляє про те, що у них виникли проблеми на російській митниці. Це виражається у тому, що транспортні засоби, які перевозять продукцію українських товаровиробників, на кордоні Російської Федерації підлягають безпричинній суцільній перевірці, включаючи вивантаження, переваження вантажу та завантаження його назад", - зазначено у повідомленні ФРУ.

У ФРУ наголошують, що все це призводить до збільшення термінів простоїв вагонів та інших транспортних засобів, і як наслідок, веде до подорожчання або зриву поставки товарів, псування продукції, а також підриває позиції українських товаровиробників на ринку РФ.

До описуваних подій прогнозний обсяг українського експорту до РФ  у другому півріччі поточного року ФРУ оцінювала приблизно у $8,5 млрд. Внаслідок зриву частини контрактів, а також подорожчання і затримки виконання інших експортних угод, за оцінкою ФРУ, втрати України від описуваних дій російської сторони можуть досягти, залежно від розвитку подій, до $2-2,5 млрд тільки в другому півріччі поточного року.

Як наслідок, зросте на вказану суму дефіцит платіжного балансу. Також, можна припустити, що це призведе до додаткового падіння індексу промислового виробництва на 7-8 процентних пунктів і вплине на скорочення реального ВВП приблизно на 1,5%", – прогнозують у ФРУ.

Зараз ви читаєте новину «Росія почала проти України масштабну торгову війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1625

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути