вівторок, 16 грудня 2014 18:09

Путін, пробач. Російська економіка приречена - Washington Post

Путін, пробач. Російська економіка приречена - Washington Post
Фото: 2000.ua

Кумедна річ сталася, поки Володимир Путін займався стратегічними іграми з Заходом - російська економіка впала. Про це пише економічний оглядач Метт О'Брайен для Washington Post.

Новина дня - Центробанк РФ екстрено посеред ночі підвищив облікову ставку з 10,5 до 17% , намагаючись зупинити падіння рубля, який за останній рік подешевшав на 50% по відношенню до долара. Цей відчайдушний крок - спроба врятувати російську валюту за рахунок російської економіки, тому навіть якщо він спрацює, далі буде тільки гірше.

Це класична криза ринку, що розвивається. По суті, російської економіки як такої не існує - є величезний бізнес з експорту нафти, який субсидіює все інше. Саме тому збільшення поставок з США і скорочення попиту в Європі, Китаї та Японії вдарило по РФ так сильно. За останній рік рубль перегнав за темпами падіння і українську гривню, і нафту марки Brent.

Поліпшення не передбачається. Росія потрапила в економічну пастку для дурнів: її економіка потребує низьких процентних ставках, щоб рости, але російським компаніям потрібні високі ставки, щоб утримати курс рубля і не розоритися на доларових кредитах. Іншими словами, російська економіка опиниться в дупі, що б влада не робила.

Сила путінської Росії, як і СРСР до неї, виключно в нафті. У 70-х ми думали, що радянське вторгнення в Афганістан означало наш програш в Холодній війні. А на ділі Радянський Союз нарвався на власний аналог В'єтнаму і був в змозі продовжувати існувати тільки за рахунок космічних цін на нафту. Економічний міраж, створений СРСР, став очевидний всім, в тому числі і його громадянам, після зниження цін у 80-х.

Зараз історія повторюється - хіба що без доктрини марксизму-ленінізму. Путін міг собі дозволити вторгнення в Грузію і Україну, поки ціни на нафту залишалися тризначними. Тепер, коли вони впали наполовину, у Росії просто не вистачить грошей на нові завоювання.

Можливо, Путін грає в шахи, поки ми граємо в шашки. Але тільки до тих пір, поки ми постачаємо йому гроші на цю гру, зазначив автор.

Зараз ви читаєте новину «Путін, пробач. Російська економіка приречена - Washington Post». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути