понеділок, 26 грудня 2011 09:34

Після виборів буде "ефект раптової зупинки економіки" - експерт

Після виборів буде "ефект раптової зупинки економіки" - експерт

Заяви Національного банку України про те, що низький рівень інфляції в країні - це наслідок високого врожаю, не зовсім відповідають дійсності.

За спостереженнями експертів, регулятор стримує інфляцію штучними монетарними методами, пише портал "Дело".

Таку думку під час круглого столу "Економіка України в 2011 році" висловив директор Інституту еволюційної економіки Ігор Макаренко.

"Нацбанк каже, що низька інфляція є наслідком високого врожаю. Насправді, якщо ми подивимося на рух приросту грошової маси, грошових агрегатів, з організаційних заходів Центрального банку, то, загалом-то, легко виявити, що ЦБ пригнічує інфляцію монетарними методами. І це гноблення в обов'язковому порядку в наступному році, влітку або в останні місяці весни, повинно буде позначитися негативними процесами придушення ділової активності", - сказав Макаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіка України цілеспрямовано сповзає в кризу - експерт

На його думку, Україна могла дозволити собі застосовувати монетарні методи заборони інфляції в 1990-і роки, але не зараз. Ці інструменти не підходять для країн з ринками, що розвиваються.

Монетарні і фіскальні стимули для економіки призводять до відтоку капіталу з країни. Наслідки штучного стримування інфляції вже переживають Росія, Білорусь і Китай.

"Явище проявляється у раптових змінах потоків капіталу, таких, які, наприклад, зараз відбуваються в Росії. Таке малопримітного явище, як втеча капіталу з Росії, яке триває вже мало не півроку, або втеча капіталу з Білорусі, які ми спочатку прийняли за політичний тиск з енергетичних питань, але одночасно з цим ми починаємо спостерігати такі кризові процеси в Китаї", - сказав Макаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Низька інфляція в Україні свідчить про уповільнення економіки - експерт

Він підкреслив, що явище в цілому характерно для країн з фіксованими валютними курсами і ринками, що розвиваються.

Експерт попередив, що така політика може привести до плачевних наслідків вже після Євро-2012 і парламентських виборів.

"На мій погляд, цей фактор буде представляти реальну загрозу, чи не номер один у наступному році для економіки України, не дай бог, після Євро-2012 і виборів. Ми можемо отримати цей ефект раптової зупинки економіки Україні", - зазначив Макаренко.

Нагадаємо, за даними Держстату інфляція за січень - листопад 2011 року склала 4,4%. У листопаді - 0,1%.

Зараз ви читаєте новину «Після виборів буде "ефект раптової зупинки економіки" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути