понеділок, 08 квітня 2013 09:24

Польща хоче відмовитися від проблемної для України "труби" Ямал - Європа-2

Польща хоче відмовитися від проблемної для України "труби" Ямал - Європа-2
Польська опозиція розкритикувала наміри будівництва газопроводу Ямал - Європа-2. Фото: utg.ua

Підписання в Польщі меморандуму про участь в проекті будівництва газопроводу Ямал - Європа-2 в обхід України розкритикували представники місцевої опозиції.

У відповідь на їхні заяви про те, що проект невигідний Польщі, влада країни поспішила запевнити, що підписали лише попередні угоди з "Газпромом", які ні до чого не зобов'язують, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Коливання в газоподібному середовищі".

Віце-прем'єр Польщі Януш Пехочіньскій в п'ятницю заявив, що, незважаючи на підписаний з Росією меморандум про будівництво Ямал - Європа-2, у Польщі можуть відмовити "Газпрому" у реалізації проекту, якщо вважатимуть його невигідним.

"Конкретні пропозиції Газпрому щодо реалізації проекту будуть підготовлені протягом шести місяців. Тоді ми дамо відповідь з урахуванням власних інтересів", - заявив Пехочіньский.

Крім того, прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск підкреслив, що Варшава не зацікавлена ??в різкому збільшенні імпорту газу з Росії.

"В останні роки Польща працює над диверсифікацією поставок. Тому ми не зацікавлені в радикальному зростанні обсягу газу, який ми купуємо у Газпрому", - сказав Туск, коментуючи можливу участь Польщі в будівництві газопроводу Ямал - Європа-2.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інфляція у березні була нульовою - Держстат

Заяві польської влади передував демарш членів опозиції. Представник партії Prawo i Sprawiedliwosc (займає 138 з 450 місць в польському сейму) Давид Яцкевич запропонував висловити вотум недовіри міністру фінансів Польщі Миколаю Будзановскі.

"Обурює, що ще в четвер міністр стверджував, що ніяких планів з будівництва газопроводу Ямал - Європа-2 немає. Він називав це віртуальними ідеями і говорив, що така угода не може бути прийнята без згоди уряду. Але вже в п'ятницю меморандум був підписаний" , - заявив Яцкевич.

На його думку, будівництво газопроводу невигідне для поляків, так як воно зміцнює монопольне становище "Газпрому" в Європі.

"Ми не зацікавлені у створенні газової інфраструктури, яка посилює нашу залежність від Росії та створює проблеми, наприклад, Україні", - заявив Яцкевич.

Нагадаємо, минулого тижня в "Газпромі" несподівано заявили, що повертаються до ідеї реалізації давно замороженого проекту - газопроводу в обхід України Ямал - Європа-2.

Зараз ви читаєте новину «Польща хоче відмовитися від проблемної для України "труби" Ямал - Європа-2». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути