Ексклюзиви
неділя, 30 серпня 2020 10:30

Повністю борги по зарплаті гасили двічі: шахтарі відзначають професійне свято

Повністю борги по зарплаті гасили двічі: шахтарі відзначають професійне свято
Борги по зарплаті шахтарям на 1 червня 2020-го становили понад 1,2 млрд грн. Фото: НБУ

В Україні 30 серпня професійне свято відзначають шахтарі.

Кількість шахт та гірників за останні 6 років суттєво зменшилася. На початок війни з Росією та окупації країною-агресором українських території діяло 145 шахт. З них 135 стабільно видобували вугілля. Зараз залишилося 49 шахт. З них 33 - державні.

"Якщо деякі державні шахти й називають прибутковими, то виключно заради того, щоб не виділяти на них кошти з державного бюджету. Про яку прибутковість можна говорити, якщо шахтарям роками не виплачують зарплати. Краща ситуація з приватними шахтами. Але там також не можуть вчасно закупити обладнання та розрахуватися з підрядчиками. Шахтарям пропонують перейти на 5-денний робочий графік. Це означає скорочення робочих місць і фонду заробітної плати", - розповів Gazeta.ua голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

Водночас за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, з 33 державних шахт 22 – безперспективні. Рано чи пізно вони закриються. Щоб люди не втратили робочі місця, влада обговорює стратегію розвитку шахтарських регіонів.

"Шахти як правило збудовані у мономістах, де все тримається на видобутку вугілля. Воно забезпечує роботою коксохімічні, хімічні підприємств. Вугілля використовують в металургії, теплоцентралях, 25 відсотків застосовують для виробництва електроенергії", - пояснює Волинець.

В Україні на державних шахтах працює близько 35 тис. гірників. Стільки ж на приватних. До війни нараховували близько 210 тис. шахтарів.

"Молодь їде за кордон. Працювати залишаються старші люди. На поверхнях шахт роботу виконують жінки. Водночас їм часто нараховують нижче мінімальної заробітної плати. При чому зарплатні борги продовжують зростати. Шахтарі працюють на зношеному обладнанні. В усьому світі робота, пов'язана з небезпечними умовами праці, оплачується погодинно. У нас оплата відрядно-преміальна", - пояснює голова Незалежної профспілки гірників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На погашення боргів перед шахтарями в держбюджеті передбачили 1 мільярд гривень

За його словами, протягом 2005-2010-х заборгованість з виплати зарплати повністю гасили двічі. Нові борги накопичилися з 2015 року. На 1 червня 2020-го становлять понад 1,2 млрд грн.

Через зарплатні борги на початку літа страйкували шахтарі "Мирноградвугілля", "Добропіллявугілля", "Селидіввугілля", представники шахт Львівсько-Волинського басейну. Вони вимагали від влади погашення заборгованості, заборони імпорту електроенергії та вугілля з Росії.

Олександр Лукашенко, який виконує обов'язки президента Білорусі, заявив, що готовий замінити працівників, які бастують на шахтарів із України. Мовляв, у сусідній країні "море" безробітних. У Незалежній профспілці гірників заявили, що українські працівники не збираються їхати на роботу в Білорусь.

Зараз ви читаєте новину «Повністю борги по зарплаті гасили двічі: шахтарі відзначають професійне свято». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути