Ексклюзиви
вівторок, 26 травня 2020 17:19

Чому українці змушені купувати дорогі ягоди та фрукти

Чому українці змушені купувати дорогі ягоди та фрукти
Цьогоріч через поганий врожай прогнозують дорогі черешні. Фото: pixabay.com

Цьогоріч в Україні сезон свіжих фруктів та ягід розпочався високими цінами. На базарах фіксують рекордну вартість суниці, яблук. Прогнозують дефіцит черешні.

"Суниця садова дійсно коштує дорожче за минулі роки. Кілька хвиль приморозків знищили частину ранньої ягоди. Крім того, зараз холодно і додалися проблеми з хворобами рослин. За таких умов ягода не дозріває у відкритому ґрунті. Тому сезон затягується більше, ніж на тиждень", - розповів Gazeta.ua Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту продовольчої та сільськогосподарської організації ООН.

За його словами, цьогоріч уже втратили врожай черешні.

"У Запорізькій області через весняні заморозки повністю загинули суцвіття насаджень ранніх сортів черешні. Звичайно, що ціна черешні буде високою", - пояснює Ярмак.

Додає, що через приморозки та град торік різко знизився врожай яблук. Тому ціни були високими протягом усього сезону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від полуниці до динь: скільки коштують фрукти та ягоди на українських базарах

"Крім того, у травні сезон яблука майже завершився. У сховищах не залишилося запасів, а споживачі переважно переключають увагу на ранні ягоди, фрукти та овочі. Але цього року і сезон ягід відтерміновується. Це додатково стимулює попит на яблуко, бо ягід мало і вони дорогі", - каже експерт.

За його словами, зараз на ціни овочів і фруктів впливатимуть традиційні зміни у попиті та пропозиції. Раніше, коли базари були закриті, фермери не могли продавати продукцію. А споживачі переплачували через дефіцит товарів.

Із початку травня уряд дозволив відкривати продовольчі ринки. Мають дотримуватися обмежень: продавцям і покупцям повинні міряти температуру, територія - дезінфікуватися, на входах - стояти антисептики. Необхідно ходити в масках.

Зараз ви читаєте новину «Чому українці змушені купувати дорогі ягоди та фрукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути