Ексклюзиви
вівторок, 27 жовтня 2020 10:06

Чому українці переплачують за вітчизняні овочі

Чому українці переплачують за вітчизняні овочі
Україні потрібно не більше овочів, а продукція вищої якості, яку можна продати в будь-яку країну світу. Фото: pexels.com

Щоб уникнути стрімкого зростання чи падіння вартості овочів, українським фермерам треба навчитися виробляти продукцію вищої якості.

"Сьогодні державні програми підтримки аграріїв – малоефективні. Вони націлені не на підвищення ефективності, якості, поліпшення маркетингу, а на зростання виробництва. Останнє призводить до зниження цін. Якщо ми не вміємо продавати або й далі пропонуємо продукцію низької якості, то просто виробляємо її більше. Наприклад, до сезону 2018-2019-го три роки поспіль ціни на традиційні овочі та картоплю були настільки низькими, що багато виробників відмовилися від їхнього виробництва. Це стало головною причиною зростання ціни наступні сезони", - розповів Gazeta.ua Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту продовольчої та сільськогосподарської організації ООН.

За його словами, Україні потрібно не більше овочів, а продукція вищої якості, що можна продати в будь-яку країну світу.

"Потрібно створити репутацію України, як сучасного і ефективного виробника, експортера. Без цього й далі будемо мати або шалені дефіцити, або надлишки і стрімкі перепади цін. Якщо ж у нас буде бодай 10-20 потужних підприємств чи кооперативів, націлених на експорт овочів, це дозволить стабілізувати ринок, забезпечити українців якісною продукцією цілий рік. Водночас організацію експорту потрібно починати з вивчення перспективних ринків. Уже потім налаштовувати виробництво, зберігання, упаковку і логістику. Чому в Дубаї лежить морква з Австралії та картопля зі США, але немає української продукції? Чому ми колись витискали Польщу по цибулі, а зараз практично повністю пішли зі світового ринку? Чому в наших магазинах зустрічається продукція жахливої якості? В Україні немає системи, стратегії і мало системних підприємств", - наголошує Ярмак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні подешевшали популярні овочі

Додає, що потужностей для зберігання овочів маємо достатньо. Але вони розподілені нерівномірно.

"Дрібних виробників багато. Сховищ у них або зовсім немає, або вони примітивні та неефективні. Причина банальна - дрібному фермеру невигідно самому будувати сховище. Крім того, це не може бути окремим бізнесом. Це завжди невід'ємна частина бізнесу з вирощування та реалізації продукції", - підсумував економіст.

Уряд 21 жовтня 2020 року ухвалив Концепцію державної цільової програми розвитку овочівництва до 2025-го. У Кабміні пояснюють, що програма дозволить забезпечити населення високоякісною, доступною за ціною продукцією, збільшити частку підприємств, що займаються виробництвом овочів.

Зараз ви читаєте новину «Чому українці переплачують за вітчизняні овочі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути