четвер, 26 серпня 2021 17:50

Плани Любченка накачати економіку грошима приведуть до зростання цін і нової кризи - ЗМІ

Плани Любченка накачати економіку грошима приведуть до зростання цін і нової кризи - ЗМІ
Експерти: "Пропозиції міністра економіки Олексія Любченка з накачування економіки грошима не годяться для досягнення системного зростання і розвитку"

Економічна стратегія розвитку України, яку пропонує країні перший віце-прем'єр-міністр і міністр економіки Олексій Любченко, може привести до збільшення дефіциту бюджету, зростання цін, відтоку інвестицій і нового витку економічної кризи.

Таку думку висловлюють експерти, позиції яких зібрало видання "Дело".

Любченка вважають одним з можливих претендентів на крісло прем'єр-міністра.

Видання наводить основні тези позицій міністра: "Любченко хоче друкувати гроші, роздавати їх обраним галузям економіки (міфічним "точкам росту"), закривати очі на споживчу інфляцію (зростання цін для населення) і девальвацію (здешевлення гривні та подорожчання імпортних товарів) до появи стійких темпів економічного розвитку на рівні 4-5% ВВП.

Пропонується також стимулювати імпортозаміщення і збільшувати зайнятість ("створювати робочі місця" - замість того, щоб створювати умови для розвитку підприємництва)".

Старший економіст Case Ukraine Володимир Дубровський підкреслює, що "економічна політика за рецептами "теорії залежності" (її суть - бідним країнам невигідно торгувати з багатими, а потрібно розвивати внутрішній ринок за рахунок імпортозаміщення (з жорстким протекціонізмом) і фіскально-монетарної експансії) - саме те, що пропонує Любченко - привела Латинську Америку до боргової кризи 80-х років і коштувала цим країнам кількох "втрачених десятиліть" з і гіперінфляціями, і військовими диктатурами, які за ними слідують".

На думку екс-першого заступника міністра економіки, керівника з політичних питань Київської школи економіки (КШЕ) Павла Кухти, ініціативи Любченка змусять уряд збільшувати дефіцит бюджету мінімум з нинішніх 3% до 4% ВВП.

"Тобто фактично пропонується друкувати гроші і терпіти високу інфляцію і, можливо, девальвацію", - зазначив Кухта.

"Надруковані гривні використовують для покупки імпорту (в окремих випадках їх просто виводять за кордон в офшори), і це збільшує попит на валюту, послаблює курс гривні. Ослаблення курсу, в свою чергу, знову провокує зростання цін", - підтверджує заступник директора Центру економічної стратегії Марія Репко.

На думку виконавчого директора Case Ukraine Дмитра Боярчука, пропозиції Любченка з накачування економіки грошима не годяться для досягнення системного зростання і розвитку.

"Зараз світова економіка тримається на великій кількості допінгу у вигляді дармових грошей. Доларів, євро та інших резервних валют надрукували стільки, що навіть таку відсталу і проблемну економіку, як наша, легко кредитують на світовому ринку. Але гроші нам дають в борг не тому, що ми настільки класні, просто ці гроші нікуди дівати. Ось і дають "кому не попадя". Зате світова економіка не росте", - зазначив він.

Жорсткій критиці експерти піддають також ідеї економічного ізоляціонізму та імпортозаміщення.

"Єдине, що в реальності може досягти така "політика економічного зростання", - це створити тимчасовий бум, який закінчиться болючим спадом, інфляцією і зубожінням. Виробники згаданих Любченком нібито конкурентоспроможних вітчизняних товарів, місце яких на вітчизняному ринку за дивним непорозумінням займає імпорт, бояться справжнього конкурентного відбору, тому що усвідомлюють свій неминучий програш справжнім підприємцям", - резюмує Дубровський.

Зараз ви читаєте новину «Плани Любченка накачати економіку грошима приведуть до зростання цін і нової кризи - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути