середа, 19 липня 2017 09:00

Переорієнтація України на імпорт міндобрив призведе до обвалу курсу гривні - ЗМІ

Переорієнтація України на імпорт міндобрив призведе до обвалу курсу гривні - ЗМІ

Необхідність закуповувати мінеральні добрива для потреб українського агропрому за кордоном загрожує формуванням негативного торговельного балансу і черговим просіданням курсу національної валюти.

Про це свідчать оцінки економістів і експертів Союзу хіміків України, передають "Вести".

За їхніми розрахунками, 100% переорієнтація на імпортний продукт призведе до девальвації на рівні 35 гривень за долар (за умови дотримання загальноекономічного статус-кво). Чекати цього можна вже в квітні-травні 2018 року, після сезонного піку попиту на мінеральні добрива для весняної посівної.

Як уточнюють в Союзі хіміків, на період весняних польових робіт доводиться близько 70% загальнорічного попиту на мінеральні добрива, які більшість гравців купують у лютому - березні. В разі відсутності вітчизняної альтернативи і недостатніх торговельних бар'єрів для безконтрольного припливу російського продукту весь попит буде покритий імпортом об'ємом близько $1 млрд.

"Наше макроекономічне становище дуже хитке і 1 млрд імпорту - не те випробування, яке може витримати економіка. Ми неминуче зіштовхнемося з просіданням гривні вже в квітні -травні", - вважають економісти.

Зазначається, що в даний час за відкриття імпорту міндобрив виступає проросійське лобі в особі заступника голови Всеукраїнської аграрної ради Михайла Соколова, який називає збереження присутності продукції російського "Єврохіму" на українському ринку обов'язковою умовою розвитку агросектора.

Нагадаємо, що найбільші українські підприємства – виробники міндобрив, що входять до групи Ostchem, зупинили виробництва через брак оборотних коштів і припинення газопостачання в березні 2017 року. Уряд реалізує сценарій перезапуску національної хімічної галузі шляхом постачання газу за рахунок тимчасово зведених коштів ПАТ "Аграрний фонд", у рамках залученої кредитної лінії від "Укргазбанку". До першої декади липня виробництво на всіх найбільших українських хімічних заводах - ПАТ "Азот" (Черкаси), ПАТ "Рівнеазот", ПАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот" - було відновлене. Зараз Держфінінспекція проводить перевірку транзакції про перерахування коштів Аграрним фондом компанії "Статус Трейд", яка була створена для того, щоб уникнути зарахування коштів на обтяжені багатомільйонними боргами заводи.

Зараз ви читаєте новину «Переорієнтація України на імпорт міндобрив призведе до обвалу курсу гривні - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути