Ексклюзиви
вівторок, 23 квітня 2019 14:32

Великдень наближається: як за місяць змінилися ціни на популярні продукти

Цьогоріч Великдень українці відзначатимуть 28 квітня. Дехто вже активно почав готуватися до свята. Купують м'ясні та молочні продукти, яйця. Шукають форми для пасок, фарбники для крашанок.

Gazeta.ua з 28 березня відстежувала, як змінювалися ціни на популярні продукти до свята в супермаркетах Києва.

Автор: otzovik-ua.com
  Цьогоріч Великдень святкуватимуть 28 квітня.
Цьогоріч Великдень святкуватимуть 28 квітня.

Традиційно до великоднього кошика кладуть запечене м'ясо, домашню ковбасу. Наприкінці березня магазини продавали свинячу вирізку по 130-150 грн/кг. Протягом місяця ціни не змінилися. Щоправда, з 99 до 79 грн/кг дешевшала грудинка. Ошийок коштує 115 грн/кг. 28 березня за 1 кг просили 119 грн. Домашню ковбасу магазини у середньому продають по 85 грн/кг. Місяць тому ціна коливалася від 95 до 100 грн/кг. Філе курятини у березні коштувало 100-120 грн/кг. Сьогодні магазини пропонують 1 кг від 85 грн.

Хрін і гірчиця коштують у межах 10 грн за 200-грамову баночку. За пляшку вина "Кагор" потрібно у середньому віддати 65-70 грн. Ціна за місяць майже не змінилася. Щоправда, магазини почали пропонувати більші знижки.

Перед святами зросла кількість акційних товарів. Зі знижками продають твердий сир, ковбасу. Кілограм сиру "Російський" можна купити за 120-140 грн. "Салямі" коштує 70-100 грн/кг. За місяць ці продукти у середньому подешевшали на 10-20 грн.

Майже не змінилася вартість кисломолочного сиру. Коштує від 28 до 40 грн за упаковку 300 г. Ціна залежить від жирності. З 15,5 до 12,5 грн/кг подешевшав цукор. Борошно коштує 15-17 грн/кг. У березні ціна була така ж.

Магазини пропонують широкий вибір масла та маргарину. Масло можна придбати від 27 грн за 200 г. Місяць тому найдешевше коштувало в межах 35 грн. Щоправда, за словами експертів, аномально низька ціна може свідчити про фальсифікат. Маргарин коштує в середньому 11 грн за 250 г.

Кілька разів за місяць змінювалася вартість яєць. Десяток у середньому коштує 13-17 грн. Деякі магазини за 2 тижні до Великодня пропонували яйця по 15 грн, але за умови купівлі від 30 шт.

Готову великодню паску можна придбати в магазині. За 150-грамову просять від 8 до 15 грн. За паску 250 г доведеться заплатити 25-30 грн, 500 г — 50 грн.

Автор: politeka.net
  Готову великодню паску можна придбати в магазині.
Готову великодню паску можна придбати в магазині.

Форми для пасок у середньому коштують 1,5 грн/шт. Набір наклейок і фарбників для яєць - у межах 2 грн.

За місяць відчутно подешевшали тепличні овочі. Наприкінці березня кілограм огірків коштував 51-60 грн. Зараз — 44-50 грн. Помідори впали в ціні з 59 до 53 грн/кг. Редиска тиждень тому коштувала у середньому 35 грн/кг. Зараз — 25 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спекти паску: порівняли ціни на продукти за рік

Натомість рекордно подорожчали овочі борщового набору минулорічного врожаю. Цибуля коштує від 30 грн/кг. Наприкінці березня її продавали по 20 грн/кг. Білокачанна капуста подорожчала за місяць із 25 до 40 грн/кг. Щоб збити ціну, Україна завозить овочі з Азербайджану, Узбекистану. Щоправда, у цих країнах запасів експортної цибулі вже майже не залишилося.

"Зараз продукти дорожчають повільніше, ніж минулі роки. Це пов'язано з низькою купівельною спроможністю українців. Навіть перед святами люди не збільшують закупівлі, бо не мають на це грошей. Тому мережі не поспішають переписувати ціни", - пояснює директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Від початку року в Україні подорожчала більшість продуктів. Найбільше — хлібобулочні вироби. Від січня ціна щомісяця зростала на 1,5-2%. Стільки ж додали найдешевші крупи, борошно та макарони. Минулі роки вони дорожчали меншими темпами.

Зараз ви читаєте новину «Великдень наближається: як за місяць змінилися ціни на популярні продукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути