середа, 18 серпня 2021 12:11

Нові тарифи на електроенергію - зекономимо чи втратимо?

З 1 жовтня почнуть діяти нові тарифи на електроенергію для населення. Відповідну постанову уряд опублікував 17 серпня. Домогосподарства, які споживають до 250 кВт-год, платитимуть 1,44 грн. Понад 250 кВт-год - 1,68 грн.

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  Фіксовані ціни діятимуть з 1 жовтня 2021 року по 30 квітня 2022-го
Фіксовані ціни діятимуть з 1 жовтня 2021 року по 30 квітня 2022-го

Також 1,68 грн платитимуть мешканці гуртожитків, що розраховуються за електроенергію за загальним лічильником. Дачні, гаражні кооперативи, садові товариства, юридичні особи, що здають житло переселенцям, релігійні організації.

За постановою, при наявності двофазних лічильників споживачі оплачують половину ціни за період з 23:00 до 07:00, за наявності трифазних лічильників – 1,5 фіксованої ціни з 8:00 до 11:00 і з 20:00 до 22:00. 0,4 цієї ціни – з 23:00 до 07:00. У решті часових проміжків сплачують повну ціну.

Скільки діятимуть нові тарифи?

Фіксовані ціни діятимуть з 1 жовтня 2021 року по 30 квітня 2022-го. Зараз в Україні встановлено єдиний тариф - 1,68 грн, незалежно від рівня споживання.

Чи є вони економічно обґрунтованими?

"Тариф 1,44 гривні економічно не обґрунтований. Не знаю, чому в нас ухвалюються подібні рішення", - розповів Gazeta.ua експерт з енергетики Геннадій Рябцев.

"Економіки тут немає. Це чиста політика, боротьба коротких стратегій проти довгих. Наслідком будуть великі проблеми для енергетики", - підтримує енергетичний експерт Святослав Павлюк.

"Уряд знизив тариф на електроенергію, щоб мати хоч якийсь козир у рукаві. Під час опалювального сезону розповідатимуть, що роблять соціальні кроки. Тариф на електроенергію обрали спеціально, бо він найдешевший для влади. Якщо справедливі ціни на газ - це десятки мільярдів гривень. То тут треба буде знайти 7-8 мільярдів на рік. Єдине не зрозуміло, чому не зробили підвищений тариф для тих, хто споживає понад 500 чи 1000 кіловат. Мова не про квартири чи будинки, які мають електричне опалення. Ідеться про багатих українців, що опалюють у такий спосіб басейни, сауни. Вони надмірно споживають електроенергію. Тому повинні більше платити", - підсумував економіст Олексій Кущ.

У міністерстві говорять, що ціну вдалося зменшити завдяки переходу від товарного до фінансового механізму покладення спеціальних обов'язків (ПСО). Що змінилося?

"Зараз ПСО не фінансові. Просто Енергоатом та Укргідроенерго зобов'язують продавати енергію за певною ціною, не допускаючи їх до ринків. Вони зазнають збитків, тому що продають електричну енергію нижче собівартості виробництва. А фінансові ПСО полягають в тому, що Енергоатом та Укргідроенерго допускаються на ринки. Вони продають всю електричну енергію за ціною, яка є ринковою. А різницю в цінах для населення компенсує уряд", - пояснив Геннадій Рябцев.

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  На Енергоатом покладені зобов'язання постачати населенню електроенергію по 1 копійці за кіловат
На Енергоатом покладені зобов'язання постачати населенню електроенергію по 1 копійці за кіловат

Електроенергія для населення в Україні є неймовірно субсидована, кажуть експерти.

"Вартість доставки, тобто передача магістральними системами й операторами систем розподілу коштує 1,60-1,70. Тариф на передачу обленерго становить десь 1-1,20 гривень, тариф на передачу Укренерго – 30-35 копійок. Плюс 10-15 копійок – прибуток за постачання і ПДВ. Тобто виходимо на цифру 1,60-1,70. Сама вартість електроенергії, що є на ринку на добу наперед, становила за минулий місяць від 1,70 до 2,30 гривень за кіловат. На Енергоатом покладені зобов'язання постачати населенню електроенергію по 1 копійці за кіловат. Українці фактично не платить за саму електроенергію. А тільки за її доставку. Покладання спеціальних обов'язків передбачає, що Кабмін визначає джерело покриття і компенсує продавцям різницю між ринковою та реальною ціною. Рано чи пізно це може закінчитися тим, що виробники виставлять бюджету рахунок і скажуть: ви нас змушували продавати дешево. По закону вони мають на це право. Нафтогаз уже кілька разів так робив", - говорить Святослав Павлюк.

Якими будуть наслідки для енергетики?

"Якщо буде додаткове навантаження на Енергоатом та Укргідроенерго, то турбує виконання в повному обсязі програм забезпечення надійності та безпеки на відповідних об'єктах. Чи достатньо в компаній коштів для цього. Тому що вже багато років державні підприємства зазнають збитків через неефективну політику уряду", - зазначив Геннадій Рябцев

"Ми імпортуємо газ, вугілля, ядерне паливо. Тільки електроенергією повністю забезпечуємо себе. Але, можливо, нам і її доведеться купувати за кордоном. Наприклад, у підприємств забракне грошей закупити паливо. Торік у лютому-березні не вистачало вугілля на складах в опалювальний сезон. Теплоелектростанції спалювали газ, він у сховищах був. Цього року і вугілля бракує, і газ в рази дорожчий. Його недоцільно використовувати для виробництва електроенергії. Атомні станції забезпечують більш ніж половину вітчизняної генерувальної потужності. Кожна має два-чотири блоки. Будівництво одного коштує 4-5 мільярдів доларів. Уже 2035 року потрібно починати виведення наявних атомних електростанцій з експлуатації. Грошей на це не виділяють. На будівництво нових блоків також. У рамках Європейської зеленої угоди Україна взяла на себе зобов'язання відмовитися від вугільної генерації, тобто вивести ці електростанції з експлуатації. Це близько 30 відсотків нашої потужності. Вони вже є застарілими. Спалюють на чверть більше вугілля для отримання електроенергії. А грошей на будівництво нових вугільних блоків ніхто не дає", - додав Святослав Павлюк.

"Енергетичний комплекс України фактично побудований за кошти населення. Приватний бізнес за 30 років спромігся тільки на сонячні панелі та вітряки. Жодного блоку електростанцій чи магістральної лінії електромереж", - зазначив економіст Олексій Кущ.

Україні доведеться наступного року підвищувати тарифи для населення?

"Переходити на ринкові ціни на електроенергію для населення доведеться. Бо Україна взяла на себе зобов'язання перед зовнішніми кредиторами. Зокрема, маємо відмовитися від покладання спеціальних обов'язків, у цьому випадку на Енергоатом і Укргідроенерго", - зазначає Олексій Кущ.

"Штучне заниження цін на електроенергію триває десятиліттями й спотворює ситуацію. Громадяни вважають, що так і має бути. Вкладають великі гроші в переобладнання житла на електроопалення. Подібні тарифні рішення грають проти енергоефективності, спотворюють окупність модернізації будинків, інфраструктури. В усьому світі електрика є найдорожчим видом енергії, бо вона універсальна. А в нас вона найдешевша", - додає Святослав Павлюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підвищення цін на електроенергію відклали на місяць

У Міністерстві енергетики кажуть, що електроенергія з 1 жовтня подешевшає для 80% населення. Саме стільки українців використовують до 250 кВт-год на місяць. Чи дійсно це так?

"В Україні сім'я з чотирьох осіб у середньому споживає близько 400 кіловатів електроенергії на місяць. Звідки чиновники взяли цифру про 80 відсотків домогосподарств, які споживають менше ніж 250 кіловатів — невідомо", - каже експерт з енергетики Геннадій Рябцев.

Тариф 1,68 грн/кВт-год для населення не є економічно обґрунтованим. Собівартість становить майже 90 коп. за кВт-год на Енергоатомі. І десь 70 коп. для Укргідроенерго. Тариф має бути щонайменше 2,5 грн. Це собівартість 90 коп. і 1,68 грн – витрати на розподіл. Про це розповів експерт з енергетики Геннадій Рябцев.

Уряд пропонував поділити споживачів на чотири категорії: які споживають до 100 кВт-год; від 100 до 300 кВт-год; від 300 до 500 кВт-год; понад 500 кВт-год.

Зараз ви читаєте новину «Нові тарифи на електроенергію - зекономимо чи втратимо?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути