середа, 15 січня 2020 21:10

Німці заробляють у 17 разів більше: коли в Україні зростуть зарплати

Німці заробляють у 17 разів більше: коли в Україні зростуть зарплати
У Люксембурзі середня зарплата в 33 рази вища, ніж в Україні Фото:dyvys.info

Середня заробітна плата в Україні має становити 30-40 тис. грн, а середня пенсія - 20 тис. грн. Таку думку висловив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тимофій Милованов.

Gazeta.ua запитала експертів, коли буде можливо досягнути такого рівня зарплат, що для цього потрібно.

Олексій Дорошенко, голова Національної ради економічного розвитку:

"Міністр, нажаль, не дає схеми, як підвищити зарплату. Я чув заявки: "Давайте продамо землю". Це короткострокові гроші. Спочатку говорили, що вони дадуть приріст економіки у 3%. Але згодом з'явився інший розрахунок, що це принесе лише 0,5% приросту. Як раз рівень зарплат напряму залежить від росту економіки. Наприклад, у Люксембурзі середня зарплата в 33 рази вища, ніж в Україні. У Німеччині - в 17 разів, Польщі - в 6 разів", - розповів Олексій Дорошенко.

Експерт пояснює, що держава має зробити все, щоб росло ВВП.

"Якщо говорити про реальну зарплату, то вона складає менше 10 тисяч гривень. Тому 20 тисяч гривень, тим більше 40 здаються недосяжними. Якщо економіка ростиме на 3-5% щороку, то зарплата може зростати на 7-10", - додає Дорошенко

Олександр Охріменко, економіст:

"Високу зарплату можна отримати, якщо Україна запустить угоду про асоціацію. Це дасть поштовх розвитку енергетики, машинобудування, логістики, ІТ-технологій. На сьогодні в Україні найменша зарплата. Нещодавно порівняв зарплати Казахстану, Росії й Польщі, то скрізь вони вищі. Зараз треба зробити, аби після відрахувань зарплата залишалась на рівні 500 доларів. Щодо високих пенсій, то навіть при збільшенні зарплати, високої пенсії не буде ніяк. Так влаштоване законодавство. Хіба в майбутньому, коли ми почнемо накопичувати так звану другу пенсію, то можливо тоді будуть отримувати вищі пенсії", - пояснив економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зарплата у 40 тис. грн, пенсія у 20 тис. грн — міністр економіки шокував заявою

Олексій Кущ, експерт із питань економіки Інституту Growford:

"В Україні немає проблем зі створенням нових робочих місць. Знайти роботу на 4-5 тисяч гривень можна без проблем. Проблема в трудовій бідності - люди отримують малу зарплату", - каже експерт.

Щоб українці отримували зарплати на рівні поляків, чехів, у першу чергу треба розуміти, як формується рівень зарплат.

"Зарплата залежить від двох взаємопов'язаних факторів. Перший - глибина структурування ринку праці в тій чи іншій країні. Мається на увазі різноманіття і складність професій. Це залежить від системної державної політики. Скільки вкладається грошей в освіту, медицину, науку, інноваційні розробки. Наскільки державна політика відповідає вимогам економіки", - пояснює Олексій Кущ.

Другий фактор — рівень додаткової вартості, який керує економікою і формує кінцевий продукт.

"Якщо подивитись на країни з розвиненою економікою, то побачимо, що вони виробляють товари з високою додатковою вартістю: автомобілі, електроніка. А Україна виробляє сировинні товари: зерно, метал. Тому суттєвої бази для формування високих зарплат у нас немає. А якраз рівень додаткової вартості залежить від того, на яких товарах країна спеціалізується. І це залежить від економічної політики країни", - говорить експерт.

Важливий також фактор інклюзивного росту ВВП.

"Неважливо наскільки ти ростеш, важливо як цей ріст розподіляється між основними групами населення, так як економіка для людей. Можна рости на 4%, як зараз, але мати мінімальний розподіл цього росту на користь простого українця. Цього року Україна буде розраховуватися з зовнішніми боргами. Якщо наша економіка буде зростати вище 4% на рік, то повинні будемо віддавати зовнішнім кредиторам 40% цього приросту. Тому зараз ВВП працює не на користь населення, а на користь зовнішнього кредитора".

Вперше за роки незалежності України, мінімальна зарплата у країні в доларовому еквіваленті перевищила "мінімалку" у Росії та Білорусі. Із 1 січня "мінімалка" в Україні зросла до 4 тис. 723 грн, або $199 в еквіваленті за курсом на початок року. Таким чином, в Україні мінімальна зарплата з 1 січня 2020 року становить $199, а в РФ $195,9 ( 12130 руб).

Зараз ви читаєте новину «Німці заробляють у 17 разів більше: коли в Україні зростуть зарплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути