середа, 18 травня 2016 11:18

Нафта дорожчає через спекулянтів - експерт

Нафта дорожчає через спекулянтів - експерт

Нафта має подешевшати, економічних причин для подорожчання немає. Зростання цін зумовлене спекуляціями біржових гравців. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

"Причиною зростання до 50 доларів була неправдива інформація банку Goldman Sachs про стан ринку. Насправді на ринку нічого не змінилося. Як переважала пропозиція над попитом, так і переважає. Як були запаси на терміналах найбільші за всю історію - такими й залишаються. Заяви про зростання попиту - голослівні. Скорочення видобутку, на яке посилається банк, було ситуативне. Пожежі в Канаді закінчилися, там пішли дощі. Підірваний нафтопровід у Нігерії - незначний для глобального ринку. Це може бути тільки приводами для спекуляцій, а не причинами зростання цін на нафту", - зауважив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За рік російський газ у Європі здешевшав на 56%

На думку Геннадія Рябцева, спекуляції на нафтових цінах можуть тривати роками. Від 2008-го ціни трималися на значно вищому рівні, ніж який мав бути за співставленням попиту і пропозиції.

"Зараз попит не збільшується, він мінімальний за 15 років, пропозиція - найбільша. Ситуативні зменшення видобутку Венесуели, Нігерії та інших невеликих країнах компенсуються зростанням обсягів видобутку великих гравців. Російська Федерація, наприклад, зараз видобуває найбільше за всю пострадянську історію. Зростає видобуток в Ірані та Саудівській Аравії. Запаси сирої нафти США, Китаю та інших країн - зашкалюють", - сказав аналітик.

Нагадаємо, з 9 травня ціна на нафту Brent зросла з $43,35 до $49,40. Причинами називали лісові пожежі біля нафтових родовищ в Канаді, скорочення запасів сирої нафти в США, підрив нафтопроводу в Нігерії тощо.

Зараз ви читаєте новину «Нафта дорожчає через спекулянтів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути