вівторок, 20 квітня 2021 18:48

Бракує робочих рук для збору врожаю - експерти прогнозують ріст цін і в Україні

В умовах пандемії світові виробники все частіше скаржаться на брак робочих рук, а точніше на неможливість через карантин залучати тимчасових іноземних працівників, насамперед на сезонні роботи. Наслідком такої ситуації, що складається напередодні нового сезону, стане значне зростання цін.

Про це пише ubr.ua.

Усе взаємопов'язане: робітників бракує, виробництво падає, пропозиція на ринку скорочується, ціни ростуть. Деякі українські виробники, користуючись моментом, експортуватимуть продукцію, сподіваючись більше заробити. Водночас дорожчатимуть й імпортні товари.

Автор: unsplash.com
  Аграріям не вистачає сезонних працівників для збору ягід, фруктів та овочів
Аграріям не вистачає сезонних працівників для збору ягід, фруктів та овочів

"Така тенденція спостерігається вже рік. І вона тільки посилюється. Це не означає, що такі процеси стосуються, наприклад, пшениці. У таких галузях сезонних робітників мало. Це вимагає високої кваліфікації, тому таку роботу виконують майже всі місцеві. Але є частина культур, що вимагають дійсно сезонних іноземців ", - розповів директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Найбільше це стосується вирощування і збору ягід, фруктів і овочів. Частина їх вирощується в країнах, де зростання цін через брак працівників було сильне - наприклад, Іспанії, Великій Британії, Португалії. Таких країн, як Україна, це торкнулося менше, оскільки багато заробітчан через пандемію залишилися на батьківщині. Утім, це ще не означає, що вони підуть на роботу тут.

"Безліч людей не поїхали за кордон, залишившись удома. Але вони не працюватимуть за мінімальну зарплату. Звикли до інших грошей. Якщо ж наші виробники хочуть привернути сезонних працівників, повинні запропонувати адекватну винагороду, відповідну до польських зарплат", - наголосив Дорошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На яку роботу в Польщі чекають українців

Дефіцит українських сезонних працівників серед іноземних аграріїв підтвердив і президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник. Та зауважив, що заробітчани з аграрного сектора поступово переміщуються на виробництво.

"Якщо ще у 2015-2016 роках близько 40 відсотків українців, які їхали на заробітки в Польщу, бачили себе саме в сільському господарстві, то сьогодні ця тенденція змінилася. Там тепер зайняті тільки 20 відсотків наших співгромадян. Люди не хочуть їхати туди, де заробіток прямо залежить від примх природи", - зазначив експерт.

Тоді як робота на виробництві не залежить від погоди та рівня врожаю. Там є можливість працювати по 10-12 год. і по п'ять-сім днів, заробляючи набагато більше, ніж в сільському господарстві. Крім того, працевлаштування в сільському господарстві обмежене сезонністю.

Автор: unsplash.com
  Замість сезонних робіт в аграрній галузі заробітчани все частіше обирають виробництво
Замість сезонних робіт в аграрній галузі заробітчани все частіше обирають виробництво

"Практичніше піти працювати на конвеєр. Загалом же в Польщі дефіциту в українців поки що немає. Це пов'язано з тим, що купа великих підприємств там працюють на зовнішні ринки країн Європи. Там теж карантин, тому немає можливості завантажити промисловість на всю потужність", - пояснив Воскобойник.

Ситуація має змінитися вже найближчим часом, коли почнуть скасовувати карантинні обмеження в розвинених країнах. Поляки опиняться в ситуації, коли число роботодавців, готових набрати до себе українців, перевищить реальний обсяг робочих рук. І найбільше така тенденція торкнеться продуктів незавершеного циклу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українським заробітчанам може не вистачити роботи в ЄС

"Наприклад, польські підприємства, що займаються виробництвом деталей до німецьких автомобілів. Як тільки в Німеччині знімуть карантин, німецькі автозаводи запрацюють на повний обсяг, стрімко зросте й потреба в трудових мігрантах з України", - робить висновок фахівець з працевлаштування за кордоном.

Щодо розміру цьогорічної оплати сезонних робіт у Польщі експерт поки не береться прогнозувати. Однак, нагадує, що винагорода за роботу на місяць не може бути меншою за 2,8 тис. злотих брутто.

Роботи не мають близько 1,6 млн українців. За даними Державної служби статистики, в четвертому кварталі минулого року показник безробіття серед людей працездатного віку становив 10,1%.

Українці розв'язують проблему з працевлаштуванням переважно самостійно. Їдуть на заробітки за кордон, попри карантин і складнощі, які виникають під час перетину кордону. Про це розповів президент Всеукраїнської асоціації компаній міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Зараз ви читаєте новину «Бракує робочих рук для збору врожаю - експерти прогнозують ріст цін і в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути