четвер, 21 жовтня 2021 15:37

НБУ погіршив прогноз зростання економіки

НБУ погіршив прогноз зростання економіки
Прогноз зростання ВВП зменшили з 4% до 3,8%. Фото: Pexels

Національний банк погіршив прогноз зростання реального ВВП 2021 року.

Врахували триваліший і істотний вплив пандемії та наслідки від різкого підвищення цін на газ.

У першому півріччі 2021-го відновлення економіки було слабкіше, ніж очікували. Високочастотні індикатори економічної активності свідчать, що в другому півріччі економіка пожвавішала. Великий урожай ранніх зернових призвів до зростання сільського господарства. Зросла інвестиційна активність. Разом зі сприятливою зовнішньою ціновою кон'юнктурою це сприяло відновленню будівництва й промисловості.

"Однак з огляду на показники першого півріччя, високі ціни на енергоносії та поточне ускладнення епідемічної ситуації Національний банк погіршив прогноз зростання економіки з 3,8% до 3,1% 2021 року", - ідеться в повідомленні.

Несприятлива ситуація на ринку енергоносіїв разом із карантином заважатимуть відновленню економіки наступного року. Тому НБУ зменшив прогноз зростання ВВП з 4% до 3,8%. 2023-го прогнозують зростання на 4%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС підтримав антиолігархічний закон і перерахує €600 млн

"Зростання економіки на прогнозному горизонті забезпечуватиметься насамперед подальшим відновленням світової економіки й розширенням внутрішнього попиту. Зокрема інвестиційного. Також зберігатимуться сприятливі умови торгівлі для українських експортерів. Позитивний вплив матиме й поступове поширення вакцинації. Воно дозволить уникнути локдаунів або інших обмежень для економічної діяльності. Це дасть змогу повноцінно відновитися сектору послуг і сприятиме поступовому поверненню рівня робочої сили до допандемічних рівнів", - кажуть у Нацбанку.

19 жовтня Верховна Рада ухвалила закони, необхідні для отримання чергового траншу МВФ. Вони вносять зміни до закону про Національний банк України, підвищують політичну незалежність регулятора. Законопроєкт №5850 обмежує функціоналу Ради Нацбанку. Вона не зможе аналізувати вплив грошово-кредитної політики регулятора на соціально-економічний розвиток і надавати пропозиції до зміни цієї політики правлінню НБУ.

Зараз ви читаєте новину «НБУ погіршив прогноз зростання економіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути