четвер, 16 квітня 2020 16:57

Назвали умови, за яких повернуть гроші за газ

Назвали умови, за яких повернуть гроші за газ
Десяткам тисяч українців повернуть на рахунки 190 млн грн у вигляді переплати за куплений минулого опалювального сезону газ. Фото: pixabay.com

Десяткам тисяч українців повернуть на рахунки 190 млн грн у вигляді переплати за куплений минулого опалювального сезону газ. Однак суму можна забрати і грошима.

Десятки тисяч домогосподарств і багато ОСББ у вересні торік узяли участь в акції НАК "Нафтогаз" "Газовий запас", яка гарантувала споживачам зафіксовані "літні ціни" в опалювальний сезон 2019/2020. Акцію організував НАК" Нафтогаз", який прогнозував зростання цін цієї зими і пропонував купити газ оптом за акційною ціною.

"Вважалося, що буде переривання транзиту і ціни підскочать після 1 січня. І було вигідно купити наперед за ціною близько 6 тисяч гривень. Потрібно було вибрати певний обсяг, щоб мати гарантію на цю ціну", - пояснив UBR.ua співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Усього в акції взяли участь 51 тис. споживачів, які інвестували в гарантію дешевої ціни в опалювальний сезон 2019/2020 року понад 371 млн грн, сплативши за 61,81 млн куб. м газу. За підсумками, за опалювальний сезон учасники акції використали 30 млн куб. м газу на суму 181 млн грн. Тому в понад 46 тис. споживачів за фактом сформувалася переплата в 190 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні подешевшав імпортний газ

На цей час газопостачальні компанії вже подали в НАК звіти про обсяги спожитого до 1 квітня газу. "Нафтогаз", виходячи з поданих звітів, повинен здійснити повернення.

Споживачі газопостачальних компаній регіональної газової компанії (РГК), яких у країні більшість, зможуть забрати гроші вже наступного тижня. Із 20 квітня в їхніх особистих кабінетах на сайті 104.ua, де програма НАКу називається "Твоя енергонезалежність", з'явиться новий функціонал, що дасть змогу повернути гроші на особовий рахунок. Там вони залишаться у вигляді поточної переплати і будуть списуватися в міру подальшого споживання.

За бажанням, можна забрати переплату й у вигляді грошей. Для цього необхідно направити на поштову чи електронну адресу газзбуту заяву в електронному форматі або залишити підписану заяву на папері в спеціальній скриньці, яку встановлено на вході кожного з центрів обслуговування клієнтів.

У заяві необхідно вказати особовий рахунок, паспортні дані та номер ідентифікаційного рахунка, а також рахунок у банку, на який потрібно відправити переплату. Після отримання заяви кошти буде без затримок спрямовано на вказаний банківський рахунок.

Нафтогаз назвав нову ціну для формування тарифу на газ для населення. У квітні прийдуть два рахунки за газ. Одна за об'єм спожитого газу в березні, а інший за транспортування газу у квітні. Тариф за спожитий газ становить 4,33 грн за куб./м. У березні спожитий у лютому газ коштував 5 грн за куб./м. Це на 13,5% дорожче за ціну у квітневих платіжках.

Зараз ви читаєте новину «Назвали умови, за яких повернуть гроші за газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути