середа, 12 серпня 2020 10:21

Назвали причини дуже високих цін на малину

Назвали причини дуже високих цін на малину
Цього року сезон місцевої малини почався із затримкою. Фото: pixabay.com

Цьогоріч ціни на малину коливаються в межах 45-70 грн/кг, що в середньому на 20% вище, ніж в аналогічний період торік. У першій половині серпня 2019 року оптові ціни на цю ягоду стартували від 35 грн/кг.

Є кілька причин збільшення цін на малину.

Унаслідок холодної весни й дощового літа сезон місцевої малини почався із затримкою. Несприятливі погодні умови позначилися на якості ягід. Виробникам, які можуть запропонувати продукцію вищої якості, вдається утримувати ціни на малину на досить високому рівні, стверджують аналітики EastFruit.

Цього року відбулись істотні втрати врожаю майже всіх ягідних і кісточкових культур. Як результат - високі ціни на всі позиції фруктового кошика. Це підтримує ціни на малину, при тому, що врожай цих ягід очікується як мінімум на рівні минулого року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Моя малина сама себе продавала"

Оскільки пропозиція багатьох ягід і фруктів цього сезону досить обмежена, споживачі купують те, що є на ринку. Попит на малину дає продавцям змогу не переглядати цін у бік зниження.

Ще одна причина високих цін - збільшення попиту з боку заморожувальників, які останніми роками збільшили свої потужності.

Унаслідок невдалих сезонів 2017-го і 2018 року багато фермерів зовсім відмовилися від вирощування малини. Через це підтримку цінам останні 2 сезони надає не тільки збільшення попиту на малину, але і зменшення пропозиції.

У першому півріччі 2020-го Україна за кордон продала плодово-ягідної продукції на $95 млн. Це на 18% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Переважно за кордон Україна продає волоські горіхи, заморожені фрукти та ягоди.

Зараз ви читаєте новину «Назвали причини дуже високих цін на малину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути