Ексклюзиви
четвер, 21 грудня 2017 15:07

Насалик підтримав Гройсмана: тарифи на електроенергію в Україні не відображають існуючі ціни в Роттердамі

Насалик підтримав Гройсмана: тарифи на електроенергію в Україні не відображають існуючі ціни в Роттердамі
Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що тарифи на енергетичне вугілля в Україні для промислових споживачів на 800-900 грн нижче, ніж ціни в Роттердамі. Фото: РБК-Україна

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик підтвердив заяву прем'єр-міністра Володимира Гройсмана про те, що формула тарифів на електроенергію для непобутових споживачів (так звана формула "Роттердам+" - ред.) не відповідає існуючим цінам в європейському вугільному порту Роттердама.

За даними міністра, ціни на енергетичне вугілля, які закладаються в тарифи українських промислових споживачів, на 800-900 грн нижчі, ніж ціни в Роттердамі в аналогічний період.

"Якщо ви візьмете 2017 рік – який був "Роттердам+", а яка ціна діяла в Україні, то ви побачите, що там різниця була в межах 800-900 гривень в сторону нижчу по Україні, ніж був Роттердам", - завив Ігор Насалик на сьогоднішній прес-конференції.

Міністр енергетики зауважив, що в результаті блокади Україна змушена закуповувати антрацит за кордоном за ціною індикативу, передбаченого НКРЕКП.

"Після того, коли в січні місяці це було перекрито, ми хотіли, не хотіли, ми виходили на закупку антрацитової групи вугілля, і ціна була 2800. Тобто, вона вже відповідала тому індикативу, який був передбачений в НКРЕКП", - підкреслив він.

На думку Ігоря Насалика увага ЗМІ до формули "Роттердам+" гіперболізована, адже аналогічна формула діє на газовому ринку України.

"Але от дивно і я сьогодні звертаюся до журналістів – всі говорять про формулу "Роттердам+", але ніхто не говорить про формулу "німецький хаб+" (формула "Дюссельдорф+" - ред.), яка повністю діє на ціну газу", - висловив здивування міністр.

3 березня 2016 року НКРЕКП прийняла постанову №289 "Порядок формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії", якою прив'язала вугільну складову в ОРЦ та тарифах непобутових споживачів (підприємств та установ) до європейського індексу API2 + доставка і перевалка - дисконт на різницю між імпортним і українським вугіллям (формула "Роттердам+").

27 квітня 2016 року КМУ на вимогу МВФ прийняв постанову №315, якою визначив формулу ціни газу, в основі якої лежать котирування в європейському хабі NCG (поблизу німецького міста Дюссельдорф) + доставка до україно-словацького кордону.

Діюча методологія розрахунку ОРЦ ("Роттердам+") не впливає на тарифи для населення. Вони встановлені окремою постановою НКРЕКП, затвердженою 26 лютого 2015 року №220 "Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню".

Згідно з даними експертів аналітичної платформи VoxUkraine, створеної професором Піттсбургського університету Тимофієм Міловановим, в Україні для населення зберігаються найнижчі тарифи на електроенергію в Європі.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заперечив твердження про використання класичної ціни "Роттердам+" для встановлення тарифів на електроенергію в Україні. Про це він заявив в ефірі телеканалу "NewsOne".

Зараз ви читаєте новину «Насалик підтримав Гройсмана: тарифи на електроенергію в Україні не відображають існуючі ціни в Роттердамі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути