Ексклюзиви
пʼятниця, 21 липня 2023 15:42

Націоналізували банк російського олігарха

Націоналізували банк російського олігарха
"Сенс банк" перейшов у власність держави. Фото: Укрінформ

Кабмін придбав у повному обсязі акції "Сенс Банку" у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за 1 грн.

Цей банк стає державним під управлінням Міністерства фінансів, повідомив перший заступник голови податкового комітету ВР Ярослав Железняк.

"Прийняти пропозицію Національного банку про участь держави в особі Міністерства фінансів у виведенні з ринку системно важливого банку акціонерного товариства "Сенс Банк" у спосіб, визначений пунктом 5 частини другої статті 39 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", – йдеться у постанові.

Державний експортно-імпортний банк України визначили депозитарною установою. У ньому відкрили рахунок у цінних паперах на ім'я держави, на який зарахують акції АТ "Сенс Банк".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ocean Plaza і банк: націоналізували майно російських олігархів

Мінфіну доручили забезпечити укладення договору купівлі-продажу акцій банку. Видатки на придбання акцій здійснити користуючись з передбачених бюджетних коштів. Та забезпечити оплату вартості акцій після їхнього зарахування на рахунок у цінних паперах держави в Укрексімбанку.

Фонд гарантування вкладів встановить над банком контроль і затвердить план врегулювання. Він звернеться до Мінфіну щодо переліку кандидатів на посаду керівника банку після націоналізації. Мінфін погодить їх з Нацбанком.

Нацдепозитарій надасть Фонду гарантування інформацію про рахунки, на яких лежать акції банку, а ФГВФО погодить умови продажу банку за 1 грн.

Мінфін після цього надішле копії угоди з купівлі-продажу Нацдепозитарію та розпорядиться, аби депозитарій переказав акції на рахунок держави. Далі Мінфін проведе оплату, а депозитарій здійснить безумовну операцію з переказу акцій на рахунок Мінфіну в Укрексімбанку.

Після повідомлення від Мінфіну про реєстрацію прав власності на акції банку ФГВФО ухвалить рішення про припинення роботи тимчасової адміністрації і передасть печатки та документи призначеному Мінфіном керівництву.

Національний банк України ухвалив рішення про виведення з ринку "Сенс Банку" російського олігарха Михайла Фрідмана.

У банку запровадять тимчасову адміністрацію Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Зараз ви читаєте новину «Націоналізували банк російського олігарха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути