четвер, 20 січня 2022 14:13

Нацбанк підвищив облікову ставку

20 січня Національний банк України підвищив облікову ставку до 10% річних.

Про це повідомили на пресбрифінгу Правління НБУ.

Регулятор таким чином намагається повернути інфляцію до 5-відсоткової (+/- 1 в.п.) цілі та утримати під контролем інфляційні очікування.

На грудень 2021 року споживча інфляція в річному вимірі становила 10%.

Торік вона перебувала вище цільового діапазону визначеного Основними засадами грошово-кредитної політики, але відхилилася від нього суттєвіше, ніж прогнозувалося.

"Фактична споживча інфляція у грудні 2021 року залишалася вищою за прогноз, опублікований в жовтневому Інфляційному звіті.

Це насамперед зумовлювалося посиленням впливу вторинних ефектів від подорожчання енергоносіїв та інших виробничих витрат на широкий спектр товарів та послуг. Крім того, стрімкіше сповільнення інфляції наприкінці року стримувало посилення військової напруги на кордонах з Росією, що негативно вплинуло на очікування населення, бізнесу та інвесторів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар зріс до 7-місячного максимуму: що буде з курсом до весни

Пришвидшення інфляції 2021 року було загальносвітовою тенденцією, зумовленою насамперед швидким відновленням економічної активності після коронакризи на тлі порушень ланцюгів постачання, пов'язаних із карантинними обмеженнями. Це, зокрема, призвело до подорожчання енергоносіїв, сировини та комплектуючих. Додатковий тиск на ціни також зумовлювало посилення заходів боротьби з викидами шкідливих речовин. Відповідні глобальні чинники впливали й на пришвидшення інфляції в Україні.

З іншого боку, інфляцію в Україні підживлювали й внутрішні чинники. Серед них – стійкий споживчий попит, який підтримували зростання доходів населення та поліпшення споживчих настроїв, а також збільшення виробничих витрат, зокрема на оплату праці", - пояснюють у НБУ.

Автор: дані: НБУ
 

Облікова ставка - відсоток, за яким центробанк країни надає кредити комерційним банкам. З 10 грудня 2021-го облікова ставка становила 9%. Що вона менша, то більші можливості в банків знижувати відсотки за кредитами. У березні 2019-го облікова ставка становила 18% річних. У червні 2020-го НБУ зменшив її до 6%. Це був найнижчий рівень за історію незалежності.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк підвищив облікову ставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути