вівторок, 24 липня 2012 10:05

Нацбанк перестав видавати довгострокові позики

Нацбанк перестав видавати довгострокові позики
Фото: pdp.net.ua

Криза ліквідності не змусила Національний банк України (НБУ) активізувати довгострокове кредитування банків.

У I півріччі обсяг заборгованості кредитних установ скоротився всього на 297 млн грн - до 60,02 млрд грн, йдеться в звіті НБУ. За його даними, операції з регулювання ліквідності банків з початку року проведено на суму 9,4 млрд грн. Всі видані регулятором кредити були короткостроковими - максимум на 89 днів, пише "Комерсант-Україна" в публікації "Нацбанк надовго не дає".

Довгострокових ресурсів НБУ не надає.

"Нацбанк проводить тендери на рефінансування строком на два-три тижні під 7,5%. Кредити рефінансування на рік також можна отримати через тендери, але їх поки не було. Найтриваліший термін рефінансування - три місяці", - заявляв в середині липня директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвост.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росспоживнагляд не дозволив українському заводу поставляти сир в Росію

Мало банків отримують фінансування регулятора.

"Нацбанк може встановлювати додаткові вимоги залежно від інструментів та строків рефінансування, а також виду забезпечення кредиту. В результаті не всі бажаючі банки можуть отримати необхідні кошти в потрібному обсязі і вчасно", - говорить головний аналітик Брокбізнесбанку Олександра Федик. Тому учасники ринку чекають впровадження однакового підходу до всіх.

При цьому банкіри продовжують потребувати коштів.

"Основним джерелом довгострокових ресурсів, як і раніше залишаються депозити юридичних і фізичних осіб. Якщо НБУ відновить практику рефінансування банків на один рік і більше, це матиме позитивний вплив на депозитний ринок", - прогнозує директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк перестав видавати довгострокові позики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути