вівторок, 06 лютого 2018 12:47

Монополізація ринку сірчаної кислоти призведе до втрат у промисловості – експерт

Монополізація ринку сірчаної кислоти призведе до втрат у промисловості – експерт
Президент Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков розповів, внаслідок чого українська промисловість може скоротити обсяги виробництва і валютну виручку. Фото: 24 Канал

У разі монополізації ринку сірчаної кислоти, яку лобіюють державні підприємства " Східний ГЗК і "Сумихімпром", українська промисловість скоротить обсяги виробництва і валютну виручку. Таку думку в ефірі телеканалу "112 Україна" висловив президент Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков, повідомляє uaprom.

Раніше найбільшим підприємством-виробником сірчаної кислоти в Україні був "Кримський титан", що забезпечував до 50% потреби ринку. Але після анексії Криму 2014 року на внутрішньому ринку утворився дефіцит.

"Зараз Східний ГЗК і Сумихімпром хочуть скористатися цією ситуацією і обмежити імпорт (підприємства ініціювали розслідування, мета якого - введення спеціальних мит на ввезення в Україну сірчаної кислоти. - Gazeta.ua), що ще більше посилить дефіцит і призведе до зростання цін. А в Україні навіть немає достатньої кількості цистерн, щоб перевозити сірчану кислоту. Тому для розпочатого розслідування Мінекономіки немає ніяких підстав", - стверджує Каленков.

При цьому експерт зазначив, що Східний ГЗК і Сумихімпром є державними підприємствами, навколо яких останнім часом дуже багато скандалів, пов'язаних з корупцією.

"Ці держпідприємства схожі на бездонні бочки. Будь-які гроші, що поступають, розпорошуються на закупівлі, на неефективності. Так, вони зароблять додаткові 150-200 млн грн (які, найімовірніше, будуть виведені з підприємств), але це призведе до того, що ГМК втратить набагато більше - $150-200 млн, невиробивши сталь, недоотримавши валютну виручку", - підкреслив співрозмовник.

10 серпня 2017 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі заявила про намір провести спеціальне розслідування щодо імпортерів сірчаної кислоти за відповідним запитом Сумихімпрому. Метою цих дій є оподаткування іноземних постачальників спеціальним митом на ввезення їхньої продукції в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Монополізація ринку сірчаної кислоти призведе до втрат у промисловості – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути