вівторок, 22 червня 2021 21:26

Міноборони не стало закупляти українські безпілотники

Міноборони не стало закупляти українські безпілотники
Українська армія залишилась без комплексів "Фурія". Фото: "Армія інформ"

У держоборонзамовленні на 2021 рік немає жодного комплексу "Фурія".

Виробник через це був вимушений загальмувати проєкт "Грім", розповів директор НВП "Атлон Авіа" Артем В'юнник під час круглого столу "Передові оборонні технології України та перспективні шляхи їх розвитку" в "Укрінформі".

"Атлон Авіа" є єдиним виробником для ЗСУ розвідників – корегувальників артвогню. Коли прийнялися на озброєння, стратегія компанії виглядала просто: оснащуємо артилерію своїми комплексам, працюємо над їх модернізацією і концентруємо свої зусилля не на виході на експорт або пошуку ринків за межами України, а на проєкт ударного безпілотного комплексу "Грім", який також дуже важливий для ЗСУ. Потрапивши в ситуацію, коли в державному оборонному замовленні немає жодного комплексу "Фурія" на 2021 рік, ми вимушені були трошки загальмувати проєкт "Грім" і кинути свої ресурси на роботу з потенційними іноземними замовниками. Це, як приклад, того, що агенція дуже потрібна", – повідомив він.

В'юнник заявив, що інститут оперативно-тактичних вимог перетворився на спосіб боротьби чи зачистки ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна розробляє власний ударно-розвідувальний безпілотник

"Наш комплекс, прийнятий в тому році на озброєння, пройшов випробування та відповідав усім вимогам. На сьогодні переписані усі оперативно-тактичні вимоги до розвідника-коригувальника, при чому перегляд було ініційовано насамперед через уточнення вимог до стійкості до засобів РЕБ. Показово, що в проєкті нових ОТВ не змінилося жодного слова щодо РЕБ, але інші характеристики було підкручено. Наприклад, тривалість польоту 3 години, стала 4 години. Була одна швидкість, стала інша і так далі. Я вважаю, це не результат точного аналізу чи перегляду стратегії ЗСУ. Це – інструмент заміни одних виробників на інших", – підсумував він.

Вітчизняний безпілотний авіаційний комплекс розвідки і коректування вогню артилерії А1-СМ "Фурія" прийняли на озброєння ЗСУ. Безпілотник прийняли за наказом Міністерства оборони за результатами успішних державних випробувань.

Зараз ви читаєте новину «Міноборони не стало закупляти українські безпілотники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути