середа, 29 травня 2013 09:18

Мінфін провів рекордне розміщення ОВДП

Мінфін провів рекордне розміщення ОВДП
Міністерство фінансів розмістило ОВДП на 4,88 млрд грн. Фото: hvstop.org

Міністерство фінансів провело найбільше цього року розміщення облігацій внутрішньої держпозики - загальний обсяг виручених коштів сягнув 4,88 млрд грн.

Основним попитом на аукціоні облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) користувалися валютні папери: від їх розміщення була отримана основна частина коштів - близько 73,5%, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Мінфін займає по-крупному".

Найбільшу суму держбюджет виручив від розміщення чотирирічних доларових паперів з можливістю дострокового погашення. Останній раз такі папери пропонувалися банкам ще 26 березня. Вчора первинні дилери подали на них всього чотири заявки, з яких Мінфін задовольнив три, отримавши до держбюджету $ 325,5 млн. Ці заявки мали прибутковість 7,45% річних, хоча раніше такі папери розміщувалися під 7,5%.

Така ж ставка була у єдиної незадоволеною заявки - на $ 2 млн.

У Мінфіні визнали наявність неринкового попиту на аукціонах ОВДП.

"Нам часто кажуть про те, що на аукціонах попит" дружній ". Ми цього не заперечуємо. Це нас навіть радує: значить, у банків, хоча б деяких, є розуміння того, що ми робимо спільну справу", - заявила перед аукціоном директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів Галина Пахачук.

За її словами, з початку року Мінфін залучив на внутрішньому ринку $ 2,6 млрд, у той час як на зовнішньому - $ 2,25 млрд.

"У найближчі два-три роки ми продовжимо випускати валютні ОВДП, але орієнтуватися будемо вже на середньострокову перспективу - запропонуємо інвесторам більш довгі папери", - повідомила Пахачук.

Ринковий попит був на двох-і трирічні доларові ОВДП, а також на семирічні гривневі папери, розповіли банкіри. На дворічні доларові папери було подано десять заявок з прибутковістю 7,75% річних (отримано $ 95 млн.), а на трирічні - дві заявки під 8% ($ 20,7 млн.). На довгі гривневі папери було подано дві заявки під 14,35% (отримано 10,2 млн.грн.). Ставки по всіх цих паперів відповідають останнім розміщенням. Жодної заявки не було подано на однорічні гривневі і трирічні індексовані ОВДП.

Завдяки успішному аукціону Мінфін убезпечив себе від потреби шукати кошти для найближчих погашень. Вже сьогодні міністерству належить велика виплата за торішніми доларовими ОВДП - разом з купонним доходом власники паперів отримають $ 246 млн. Очікується перерахування і купонного доходу за шести серіям ОВДП. Найближча велика виплата належить в середині червня (індексовані папери на 100 млн.грн.), Потім - вже у липні. У липні належить і чергова виплата Міжнародному валютному фонду.

Зараз ви читаєте новину «Мінфін провів рекордне розміщення ОВДП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути