Ексклюзиви
вівторок, 09 березня 2021 16:50

"Метінвест" і Ferrexpo виступили проти підвищення тарифу "Укренерго", пропонують перевірити дотації "зеленим" енергетикам

"Метінвест" і Ferrexpo виступили проти підвищення тарифу "Укренерго", пропонують перевірити дотації "зеленим" енергетикам
Представники промислових підприємств виступають проти підвищення тарифу на транспортування електроенергії. Фото: Delo.ua

Представники промислових підприємств України виступають категорично проти підвищення з 1 квітня 2021 року тарифу на транспортування електроенергії мережами НЕК "Укренерго" на 7,5%, до 316,08 грн./МВт-год, і пропонують Національній комісії з питань регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) перевірити обсяги необхідних субсидій "зеленим" енергетикам в поточному році.

"Полтавський ГЗК виступає категорично проти цього підвищення. Починаючи з грудня 2016 року, тариф "Укренерго" зріс з 52,51 грн. до 293,93 грн./МВт-год, тобто, на 460%. Разом із запропонованим черговим підвищенням тарифу до 316,08 грн./МВт-год зростання тарифу менш ніж за півтора року складе 500%. У результаті додаткові витрати ПГЗК складуть близько 60 млн. грн. на рік", - йдеться в листі Полтавського ГЗК на адресу Валерія Тарасюка, голови НКРЕКП .

Згідно з документом, також незрозумілою є причина підвищення - покриття боргів перед суб'єктами господарювання, які виробляють електроенергію за "найбільшим в Європі і абсолютно неконкурентоспроможним "зеленим" тарифом". Вважаємо неприпустимим дотування окремих галузей або підприємств за рахунок промисловості і роздрібних споживачів, які змушені оплачувати завищені і неринкові енерготарифи", - констатується в листі ПГЗК, що належить компанії Ferrexpo.

Металургійний комбінат ММК ім. Ілліча, що входить в найбільшу гірничо-металургійну групу "Метінвест" вказує у своєму листі, що підвищення тарифу "Укренерго" призведе до додаткових витрат більш ніж на 20 млн. грн. в рік, внаслідок чого очікується зростання цін на сировину і продукцію машинобудівних підприємств. Для ММК ім. Ілліча це призведе до погіршення фінансового становища, вимивання обігових коштів і, як наслідок, до скорочення обсягів виробництва, інвестицій, зайнятості.

На ММК ім. Ілліча вказують, що в період пандемії, коли більшість країн посилили свої протекціоністські заходи, завданням української держави є підтримка стратегічних галузей економіки, а не посилення тиску на них.

Згідно з документом, підвищення тарифу "Укренерго" на 7,5% мотивується тим, що додаткові 3 млрд. грн. необхідно направити на виплату кредитів, узятих для розрахунків з "зеленими" енергетиками. "Але підтримка відновлюваної енергетики - це обов'язок держави, і ми вважаємо помилковим і небезпечним включати ці витрати в тариф "Укренерго". У той же час є можливість скоротити витрати на "зелених" енергетиків на 20% за рахунок державного фінансування. Підстави для цього прописані в законі 810-ХI, тому НКРЕКП слід наполягати на включенні додаткових 14 млрд. грн. до держбюджету на 2021 рік", - підкреслюється в листі ММК ім. Ілліча.

Федерація роботодавців України, яка представляє інтереси близько 8,5 тис. підприємств, які в сукупності генерують 70% ВВП України і дають роботу понад 5 млн. людей, пропонує НКРЕКП не підвищувати тариф "Укренерго" і звернутися до уряду України з ініціативою внести зміни в держбюджет на 2021 рік, передбачивши в ньому фінансування спецобов'язків "Укренерго" на рівні 11,531 млрд. грн. шляхом випуску 5-річних ОВДП для розрахунків з "зеленими" енергетиками.

Крім того, ФРУ вказує на необхідності закласти в держбюджет-21 додаткові 3,543 млрд. грн. у вигляді фінпідтримки "Укренерго" для обслуговування кредитів, узятих в січні для розрахунків з "зеленими" енергетиками.

В цілому всі промисловці виступили за те, щоб залишити тариф "Укренерго" на поточному рівні, розглянути можливість його зниження, а також уважно перевірити необхідний обсяг субсидій для фінансування "зелених" тарифів з урахуванням поточних тенденцій на ринку електроенергії і динаміки розвитку "зеленої "енергетики.

Зараз ви читаєте новину «"Метінвест" і Ferrexpo виступили проти підвищення тарифу "Укренерго", пропонують перевірити дотації "зеленим" енергетикам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути