пʼятниця, 19 липня 2019 11:55

Компанія Коломойського програла Нацбанку у Верховному суді

Компанія Коломойського програла Нацбанку у Верховному суді
Верховний суд не підтримав скаргу компанії Коломойського проти Нацбанку. Фото:ukrreporter.com.ua

Касаційну скаргу ПрАТ "Ерлан" відхилив Верховний суд.

Підприємство вимагало розірвати укладений із Національним банком іпотечний договір і таким чином уникнути виконання зобов'язань за ним, повідомляє пресслужба Нацбанку.

"Велика палата Верховного суду 2 липня 2019 року підтвердила позицію Національного банку, що входження держави в капітал Приватбанку не є істотною обставиною для розірвання іпотечних договорів, укладених із підконтрольними Ігорю Коломойському майновими поручителями. Мова йде про судовий процес у справі, в якій Національний банк є відповідачем, а банк - третьою особою. Зокрема, Верховний суд відхилив касаційну скаргу підконтрольного І.В. Коломойському ПрАТ "Ерлан" (ТМ "Біола"), яке вимагало розірвання укладеного з Національним банком іпотечного договору і таким чином намагалось уникнути виконання зобов'язань за ним", - заявили в банку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа Приватбанку буде тестом для Зеленського - Financial Times

Відповідно до цього договору, ПрАТ "Ерлан" надало Національному банку у заставу майно вартістю 3 млрд грн як забезпечення кредиту рефінансування, що надавався банку до націоналізації. Позивач вважав, що внаслідок входження держави у капітал Приватбанку відбулась істотна зміна обставин, коли кредитор (Національний банк) і боржник (Приватбанк) поєднались в одній особі.

"Верховний суд погодився з правовою позицією Національного банку і, таким чином, сформував судову практику в цій категорії справ. Наразі майнові поручителі за кредитами рефінансування Приватбанку намагаються у судах розірвати іпотечні договори, посилаючись на істотну зміну обставин. Загалом, суди першої та апеляційної інстанцій вже ухвалили понад 50 судових рішень на користь Національного банку, які набули чинности. Однак рішення Великої палати Верховного суду від 2 липня є першим у цій категорії справ, ухвалених на користь Національного банку судом найвищої інстанції, яке не підлягає оскарженню", - наголосив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту Національного банку Віктор Григорчук.

Україна зобов'язана компенсувати $12,5 млн компанії JKX Oil & Gas. Таку постанову ухвалив Київський апеляційний суд. Третина акцій цієї компанії належить бізнесменові Ігорю Коломойському та його бізнес-партнерам.

Зараз ви читаєте новину «Компанія Коломойського програла Нацбанку у Верховному суді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути