середа, 20 березня 2019 21:10

Яку пенсію мають отримувати українці

Яку пенсію мають отримувати українці
У Східній Європі прожитковий мінімум на одну людину у місяць становить $150. В Україні - 2 тис. грн. Фото: unian.net

Українці повинні отримувати пенсію на рівні реального прожиткового мінімуму. Це менше 4 тис. грн, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

"За стандартами ООН, у Східній Європі мінімальний рівень забезпечення на одну людину становить $5 на день. Це $150 на місяць. В Україні прожитковий мінімум - трохи більше 2 тисяч гривень. А повинен бути у межах 4 тисяч. Цього достатньо, щоб придбати мінімальний набір товарів і послуг", - пояснив Кущ.

За його словами, кошти для підвищення пенсій можна отримати, якщо збільшити плату за використання природних ресурсів. Також за рахунок акцизів чи експортних мит на сировинні товари.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Систему потрібно змінювати: експерт пояснив, що робити з пенсіями

"Натомість уряд вирішив у березні-квітні рівними частинами одноразово виплатити 2410 гривень людям з мінімальними пенсіями. Це призведе до зростання цін і девальвації гривні. Очевидно, що пенсіонери не понесуть гроші у банки, не куплять за них квартири, машини. Кошти витратять на їжу чи ліки. А торгові спекулянти не втратять можливості підняти ціни. Через 2-3 місяці пенсіонери опиняться ще у гіршому становищі, ніж зараз. Адже ціни ніхто назад не знизить. Ми вже проходили це, коли держава виплачувала по 1 тисячі гривень компенсації по вкладам в Ощадбанку. Тоді окремі товари і послуги подорожчали на 20-40%", - наголошує експерт.

Цьогоріч пенсії у березні перерахували відповідно до рівня зростання середньої зарплати по країні та рівня інфляції. У середньому виплати зросли на 514 грн. 2,3 млн пенсіонерів отримали підвищення від 100 до 400 грн. Від 700 до 1 тис. грн до пенсії зарахували 500 тис. укранців.

Зараз ви читаєте новину «Яку пенсію мають отримувати українці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути