Ексклюзиви
пʼятниця, 20 серпня 2021 10:30

Яку компенсацію можна отримати за збої в електропостачанні

Національна комісія з регулювання в галузях енергетики й комунальних послуг запроваджує суворіші штрафні санкції за порушення обленерго якості постачання електроенергії споживачам.

Цим рішенням Нацкомісія наблизила стандарти електропостачання до європейських.

Тепер планові перерви в електропостачанні не можуть перевищувати 12 год. Раніше були 24 год. А в зимовий період час на реконструкцію і ремонт скоротили до 8 год. Тривалість аварійних ремонтів тепер не має перевищувати 22 год. Раніше було 24 год., пише УНІАН.

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  Компенсації мають стимулювати обленерго модернізувати мережі та покращувати якість обслуговування
Компенсації мають стимулювати обленерго модернізувати мережі та покращувати якість обслуговування

"Якщо вимкнули електропостачання на більше за цей час, маємо право на компенсацію. Раніше побутовий споживач мав право на компенсацію 200 гривень. Зараз компенсація становитиме 300 гривень. Ці компенсації мають стимулювати обленерго модернізувати мережі й покращувати якість обслуговування", - розповіла член НКРЕКП Ольга Бабій.

Компенсація має відбуватися автоматично в платіжній квитанції за місяць, в якому була перерва з електропостачання. Писати заяв не потрібно. Якщо компенсацію не надали автоматично, споживачу треба звернутися до НКРЕКП.

Якщо через стрибок напруги у споживача згоріли побутові прилади, він має звертатися до обленерго по компенсацію. А в разі виникнення спору - це питання розгляне Державна інспекція з енергетичного нагляду, наголосила Ольга Бабій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опалювальний сезон в Україні під загрозою: пояснили причини

2019 року споживачам компенсували 3,2 млн грн. 2020-го - 4,6 млн грн.

"Зараз Нацкомісія запровадила суворіші стандарти до компаній, які розподіляють енергію. Це колишні обленерго. Для того, щоб вони підвищували якість електропостачання", - додала Бабій.

З 1 жовтня почнуть діяти нові тарифи на електроенергію для населення. Відповідну постанову уряд опублікував 17 серпня. Домогосподарства, які споживають до 250 кВт-год, платитимуть 1,44 грн. Понад 250 кВт-год - 1,68 грн.

Також 1,68 грн платитимуть мешканці гуртожитків, що розраховуються за електроенергію за загальним лічильником. Дачні, гаражні кооперативи, садові товариства, юридичні особи, що здають житло переселенцям, релігійні організації.

За постановою, за наявності двофазних лічильників споживачі оплачують половину ціни за період з 23:00 до 07:00, за наявності трифазних лічильників – 1,5 фіксованої ціни з 8:00 до 11:00 і з 20:00 до 22:00. 0,4 цієї ціни – з 23:00 до 07:00. У решті часових проміжків сплачують повну ціну.

Фіксовані ціни діятимуть з 1 жовтня 2021 року до 30 квітня 2022-го. Зараз в Україні встановлено єдиний тариф - 1,68 грн, незалежно від рівня споживання.

Зараз ви читаєте новину «Яку компенсацію можна отримати за збої в електропостачанні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути