Ексклюзиви
пʼятниця, 23 березня 2018 21:10

Яких тем потрібно уникати на співбесіді

Яких тем потрібно уникати на співбесіді
Рекрутери не радять на співбесіді говорити про особисті проблеми чи обговорювати екс-колег. Фото: Бізнес-UA!

Для 78% опитаних українців пошук роботи пов'язаний з проблемами і труднощами. Лише кожен п'ятий працевлаштувався без проблем.

Водночас, під час співбесіди з рекрутером ключове значення має перше враження. Однією невдалою фразою чи жартом можна зіпсувати враження про себе. Спеціалісти порадили, яких тем варто уникати на співбесіді, пише HeadHunter.

Особисті проблеми

Часто на співбесіді запитують, чому вирішили працювати у тій чи іншій компанії. Відповідаючи, не потрібно вдаватися в особисті проблеми. Розповідати про дітей-школярів, літніх батьків чи кредити. Не намагайтесь викликати співчуття у майбутнього роботодавця. Адже керівництво компанії зацікавлене лише у досягненні поставлених цілей.

Рівень зарплати

Також не варто одразу запитувати про рівень заробітної плати. Якщо вдасться зацікавити рекрутера, він неодмінно назве цікаву для вас суму чи запитає про ваші зарплатні очікування. Щоправда це станеться ближче до кінця співбесіди.

Індивідуальні умови роботи

Навіть якщо ви унікальний фахівець, будьте готові спочатку працювати "як всі".Після того, як зарекомендуєте себе, можна буде запитати про можливість працювати віддалено щоп'ятниці або щопонеділка приходити пізніше.

Розповідати у різкій формі про неприйнятні фактори у роботі

Не варто емоційно говорити про нібито непотрібні щоденні наради або затримки. Замість цього можна уточнити, що не любите затримуватися на роботі. Тому намагаєтеся виконувати поставлені завдання у робочий час. Якщо ж мова заходить про форс-мажори, то готові жертвувати особистими планами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рекрутери розповіли, яким працівникам платять більше

Стосунки з колишніми колегами і керівництвом

Не обговорюйте з потенційним роботодавцем екс-колег. По-перше, це неетично. По-друге, якщо ви так легко пліткуєте про колишнє керівництво, так само можете вчинити із нинішнім. По-третє, керівники та рекрутери можуть бути знайомі. Якщо вас запитають про причину звільнення з попереднього місця, можна відповісти нейтрально – "перестали влаштовувати умови роботи".

Пропозиції інших роботодавців

Акцентувати увагу на тому, що вас розривають на частини інші рекрутери, не варто. Тим паче неетично торгуватися, набивати собі ціну, озвучуючи фінансові чи інші пропозиції від конкурентів. Буває так, що потенційний роботодавець робить ставку не на багаторічний досвід і високі професійні якості, а на лояльність і непідробний інтерес до компанії.

Особисті цілі

Роботодавцю не обов'язково розповідати, що ви працюєте, щоб заробити на машину чи квартиру. Хочете задовольнити власні амбіції, обійняти високий пост, чи довести другій половині, що впораєтеся без фінансової підтримки.

Психологи встановили, що в середньому по світу $95 тис. на рік дозволять людині бути задоволеною життям. Це близько 2,5 млн грн на рік чи 210 тис. у місяць. Вчені вважають, що для емоційної рівноваги достатньо $60 тис. на рік. Водночас середня місячна зарплата в Україні становить 8 777 грн. Це у 15 разів менше рівня "емоційного комфорту" чи майже в 24 рази нижче "рівня щастя".

Зараз ви читаєте новину «Яких тем потрібно уникати на співбесіді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути