Ексклюзиви
понеділок, 06 квітня 2020 12:15

Які продукти подорожчають через коронавірус

Які продукти подорожчають через коронавірус
Повністю залежить від імпорту наявність на внутрішньому ринку цитрусових і бананів. Фото:tzov-agro-fond.webnode

Найближчим часом можуть подорожчати імпортні продукти.

Причина цього - девальвація гривні, що відбулася через епідемію коронавірусу в світі та Україні, повідомляє пресслужба "Українського клубу аграрного бізнесу" (УКАБ).

"Внаслідок девальвації вітчизняної валюти ціни на імпортну агропродукцію найближчим часом, ймовірно, можуть вирости та втратити конкурентоспроможність на українському ринку", - написали у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Валюта відчутно подешевшала

За даними УКАБ, повністю залежить від імпорту наявність на внутрішньому ринку цитрусових і бананів - цієї продукції минулого року Україна закупила 358 тис. і 281 тис. т відповідно.

96% всієї замороженої риби на українському ринку імпортного походження - 2019 року до країни завезли 285 тис. т цієї продукції. За підсумками минулого року, Україна закупила за кордоном 83% замінників тютюну (60,6 тис. т), 79% тютюнової сировини (45 тис. т), 80% спирту етилового (66 тис. т), 39% вина (58 тис. т), 27% шоколаду (33,6 тис. т).

Також на ринку України імпортне походження мають 83% насіння соняшнику і 2% кормів для тварин.

За прогнозами експертів УКАБ, споживачі почнуть шукати більш прийнятні за ціною альтернативи, що дасть перспективи вітчизняним виробникам насіння, вина, фруктів, овочів та інших продуктів.

Президент Володимир Зеленський заявляє, що жодної нестачі продуктів харчування не буде. Про це йшлося на селекторній нараді щодо боротьби з поширенням коронавірусу.

Зараз ви читаєте новину «Які продукти подорожчають через коронавірус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути