вівторок, 21 вересня 2021 21:10

Які квартири купують українці - огляд ринку

Які квартири купують українці - огляд ринку
Пільгова іпотека збільшила кількість потенційних покупців житла на 1-2%. Фото: pixabay.com

Найбільший попит на вторинному ринку спостерігається на квартири вартістю $30-50 тис. Також із травня цього року зросла кількість запитів на житло вартістю $70-100 тис, розповів Gazeta.ua Юрій Піта, президент Асоціації фахівців із нерухомості (рієлторів) України.

"Понад 70 відсотків попиту припадає на одно-двокімнатні квартири радянської забудови. Також популярні будинки, зведені після 2010 року. Найбільше житло старої забудови подорожчало в Києві, Одесі, Харкові - ціни додали до семи відсотків. У Дніпрі, Львові, Запоріжжі вартість зросла на п'ять відсотків. У будинках, зведених із 2010 року, вартість одно-двокімнатних квартир зросла в середньому на три-п'ять відсотків", - каже експерт.

Восени вартість квартир на вторинному ринку може зрости ще на 2-3% в доларовому еквіваленті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найдешевший район столиці для оренди житла

"Багато що залежатиме від загальної економічної ситуації в країні, яка суттєво впливає на попит. Жорсткий карантин відтермінує майбутні угоди, а не скасує їх. Попит на вторинному ринку зростає в середньому на 2−3 відсотки щомісяця. Найбільше купують невеликі квартири для подальшої здачі в оренду або дітей-студентів", - говорить Юрій Піта.

За словами експерта, пільгова іпотека збільшила кількість потенційних покупців житла на 1-2%.

"Гроші в нерухомість треба вкладати завжди. Це достатньо надійна інвестиція. Стосовно ситуації на ринку, то зараз достатньо високі ціни на житло. Треба уважно вивчати тенденції на майбутнє", - підсумував він.

За січень-червень 2021 року загальна площа житлових будівель прийнятих в експлуатацію склала 4797229 кв. м.

За півроку здали 62326 квартир. Із них 79,52% розташовані у багатоквартирних будинках. 76,5% збудовані у містах і 23,5% - у сільській місцевості. Для порівняння - протягом 2020 року здали в експлуатацію 65371 помешкання.

Зараз ви читаєте новину «Які квартири купують українці - огляд ринку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути