Ексклюзиви
пʼятниця, 14 березня 2014 09:14

Як Захід може "підірвати" економіку Росії без війни

Як Захід може "підірвати" економіку Росії без війни
Максим Борода. Фото: medianews.ge

Скинути владу в Росії та зруйнувати її економіку можна без війни, вважають в Українському інституті публічної політики. Для цього Євросоюзу потрібно прийняти вольове рішення - відмовитися від російського газу.

Зробити це дуже непросто, бо для низки країн Росія є єдиним постачальником газу, каже директор Українського інституту публічної політики Максим Борода.

"Але це рішення потрібне. Таким чином можна буде уникнути смертей і збройного протистояння", - вважає експерт.

За його словами, 70% щорічного доходу російського бюджету становить продаж енергоносіїв.

"Якщо ці продажі припинити, запасів бюджету сусідньої держави вистачить ненадовго. Їм забракне грошей не лише на випуск зброї і боєприпасів, а й не буде чим видавати зарплати на держпідприємствах, почнуться великі затримки виплат бюджетникам, люди перестануть виходити на роботу, ситуація поступово ставатиме неконтрольованою", - спрогнозував Борода.

У березні через введення російських військ в Крим російський рубль впав відносно долара на 61%.

"Це продемонструвало слабкість їхньої економіки. Але поки росіяни не виводять своїх військ. Вони почали погрожувати європейським корпораціям, що націоналізують їхні підприємства в Росії. Думаю, від сусідньої держави цього можна очікувати, проте це рішення буде також їй не на користь. Якщо німецька фірма "Фольксваген", наприклад, втратить завод в Росії, це буде збиток на рівні 7-10% їхньої фінансової потужності. Російська Федерація втратить у десятки разів більше, бо до неї після цього не підуть жодні інвестори, що займаються виробництвом", - вважає Борода.

Західна Європа та США у ситуації із окупацією Росіянами Криму діятимуть швидше і жорсткіше, ніж під час Євромайдану, переконаний експерт.

"Ситуація набуває геополітичного масштабу. Тут вже йдеться не про економічні втрати, а про втрату країнами Великої сімки контролю на континенті. Також немало важливим виграшним фактором є те, що в Європі скоро закінчиться опалювальний сезон і потреба в російському газі буде мінімальною. За цей час можна буде знайти альтернативу блакитному паливу Російської Федерації", - підсумував Борода.

Зараз ви читаєте новину «Як Захід може "підірвати" економіку Росії без війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути