понеділок, 05 жовтня 2020 21:11

Як працювати з дому комфортно: 6 корисних порад

Як працювати з дому комфортно: 6 корисних порад
Частіше звертайте увагу на те, як почувається ваше тіло під час роботи. Фото: unsplash

Пандемія Covid-19 зробила віддалену роботу звичним явищем і змусила багатьох замислитись, як створити вдома комфортну атмосферу та продуктивний простір для роботи.

Американська дизайнерка та дослідниця щастя Інґрід Фетелль Лі досліджує питання людської радості і розказує, як віднайти її навіть у непрості часи. "Happy Monday" ділиться порадами, що здаються найбільш ефективними.

Подбайте про тіло

Частіше звертайте увагу на те, як почувається ваше тіло під час роботи. Перевага роботи з дому у тому, що ви можете змінювати положення тіла, коли вам хочеться. Поекспериментуйте, щоб забезпечити собі фізичний комфорт.

Використайте вільний від дороги час із користю

Усвідомте, як ви хочете використовувати цей час, щоб не втратити його. Позначте додаткові пів години-годину в розпорядку дня, впевнено відкладайте справи після сповіщення у календарі і дозвольте собі насолодися вільними хвилинами.

Не забувайте виходити на сонце

Зазвичай ми отримували бодай невелику порцію сонячного світла дорогою в офіс. Останні дослідження свідчать, що працівники з більшим доступом до сонячного світла більш активні протягом дня, мають вищу стресостійкість і краще сплять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безробітних українців побільшало

Спробуйте виходити хоча б на коротеньку прогулянку, перед ніж засядете працювати, а для роботи обирайте місце біля вікна. Якщо у квартирі не вистачає природного світла, додайте лампочок. Здорова порція хай і штучного, але "теплого" світла допоможе правильно налаштувати біоритми.

Озеленіть робоче місце

Найпростіший спосіб зробити простір радіснішим — це додати йому зелені. Є види рослин, яким не потрібно багато сонячного світла, і вони чудово виживають навіть в офісах.

Складіть плейлист для роботи

Одна з найпоширеніших проблем роботи з дому — це постійне відволікання на домашні справи, особливо якщо попереду робота, якої ви б воліли уникнути. Інґрід Фетелль Лі радить створити ритуали, які символізують початок робочої сесії.

Наприклад, у неї є кілька плейлистів, які допомагають розібратися з листами чи зосередитися на писанні. Плейлист завжди починається з однієї і тієї ж пісні, тож спрацьовує як звуковий тригер, який дає сигнал для концентрації. Серед інших способів налаштуватися на роботу можуть бути чашка кави чи чаю.

Завершили роботу? Ховайте гаджети

Напевне, найгірше у роботи з дому — те, що важко зрозуміти, коли саме закінчується робочий день. Письменник Кевін Руз виявив, що віддалені працівники працюють більше, пояснюючи це тим, що рамки робочого дня значно розмиваються. Якщо у вас немає фіксованого робочого місця і ноутбук мандрує з одного кутка на іний, ставити крапку в роботі стає складніше.

Достатньо простої корзинки чи шухляди, щоб заховати подалі з очей ноутбук. Проведення фізичної межі допоможе мозку розділяти роботу і домашні справи, а також перезавантажуватися.

Під час карантину 54% компаній перевели працівників на віддалену роботу. Водночас частина роботодавців далі хочуть поєднувати віддалену та офісну роботу. А майже половина компаній хотіла б повернутися до звичного формату організації праці. 57% роботодавців не зменшували зарплати через карантин. Водночас 7% скоротили їх на понад 50%.

Зараз ви читаєте новину «Як працювати з дому комфортно: 6 корисних порад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути