Ексклюзиви
четвер, 25 січня 2018 15:27

Як мобільні оператори виманюють гроші в українців

Як мобільні оператори виманюють гроші в українців
Оператори враховують термін користування послугами і суму, на яку абонент в середньому поповнює рахунок. Фото: Студвей

Українські мобільні оператори активно пропонують кредитні програми. Так, минулого тижня Київстар розіслав ряду своїх контрактних клієнтів пропозицію скористатися новою послугою "відстрочка платежу". Абоненти можуть встановити кредитний ліміт до 300% середньомісячних витрат.

"Кожен оператор по-своєму визначає, хто і в якій сумі може скористатися кредитним лімітом. Справа в тому, що можливості операторів по поверненню простроченої заборгованості обмежені", - каже телеком експерт Роман Химич, пише ubr.ua.

Пропонуючи нові послуги, оператори враховують термін користування послугами і суму, на яку абонент в середньому поповнює рахунок. Наприклад, послугою від Київстар "Екстра гроші" можуть скористатися ті, хто є клієнтами оператора не менше 2-х місяців. Vodafone пропонує додаткові кошти клієнтам зі стажем 3 місяці, які витратили в останні 30 днів на послуги оператора не менше 10 грн. Lifecell надасть клієнтам додаткові 5 грн, якщо вони користуються послугами оператора понад 3 місяці. Щоправда, Lifecell не бере додаткову плату за кошти, якщо борг повернено протягом 2-х днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Київстарі" провели обшуки

"Операторам вигідно, щоб абоненти витрачали більше грошей. Чим ширшими будуть можливості у клієнта, тим він більше заплатить. Крім того, кредитні програми для користувачів передплачених послуг не безкоштовні", - додав Химич.

Так, кредит на 20 грн від Vodafone терміном на 2 місяці обійдеться абоненту в 90% річних. А за кредит на суму 5 грн терміном на 7 днів абоненти Lifecell зобов'язані будуть сплатити 2085% річних.

Київстар не встановлює жорстких термінів повернення боргу, що ускладнює розрахунок процентної ставки. Але заблокує номер після того, як позикові кошти вичерпаються. Мінімального кредиту - 15 грн вистачить на місяць. Оскільки плата за користування послугою складе 3 грн, то реальна ставка за кредитом становить 243% річних.

У прес-службі Vodafone Україна наголосили, що питання заборгованості, яку клієнт відмовляється повертати, вирішуються в судовому порядку в рамках законодавства України.

У вересні-листопаді в Україні подорожчали інтернет та телебачення. Більшість провайдерів підняли тарифи на 10-20%. Протягом найближчих 6 місяців вартість інтернет-послуг в Україні може зрости ще на 20%, прогнозують в Інтернет-асоціації України.

Зараз ви читаєте новину «Як мобільні оператори виманюють гроші в українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути