пʼятниця, 27 липня 2018 12:56

Як Африка може врятувати українську економіку

Україна може використати бурхливий розвиток Африки для розвитку власної економіки.

Три африканські країни увійшли до десятки найбільш динамічних економік світу. Цей список очолює економіка 100-мільйонної Ефіопії. У 2017 вона зросла на 8,2%. До десятки увійшли також Танзанія та Джибуті, передає "ВВС.Україна".

"Африка - один з регіонів, який не насичений товарами і постійно зростає. Хто буде контролювати Африку, той буде динамічно розвиватися",- каже український бізнесмен Артем Гудков. Він один із співзасновників компанії Global Ukrainian Distribution Investment and Trading. У липні український торговий дім відкрили на сході Африки - в Танзанії.

За його підрахунками, українські компанії можуть збільшити експорт для країн Субсахарської Африки на $ 10-15 млрд, що може покрити втрати ринків у Росії.

Можуть стати хабом українського бізнесу для виходу на ринки інших країн Африки

"Африка не має спеціалістів та підприємств у багатьох галузях, а Україна має. Наші технологічні товари, які не витримують конкуренції на Заході, ми можемо експортувати сюди", - каже Гудков.

Товарообіг України з Африкою в 2017 році складав $ 4,7 млрд. Експорт - понад $ 4 млрд, а імпорт - понад $ 700 млн, повідомили в Держкомстаті. Африка приносить Україні 9% валютних надходжень від експорту, а позитивне сальдо торгівлі з нею надзвичайно велике.

Переважно експортують чорні метали та сільськогосподарську продукцію.

  На прилавках супермаркетів у Гані домінує українська олія. Фото: ВВС.Україна
На прилавках супермаркетів у Гані домінує українська олія. Фото: ВВС.Україна

Майже 80% українського експорту в регіоні йде до країн Північної Африки. Єгипет - $ 1,8 млрд, Алжир - $ 535 млн, Туніс - $ 289 млн, Марокко - $ 221 млн, Лівія - $ 207 млн.

Показники експорту до країн Субсахарської Африки, економіка яких переважно зростає швидше, ніж економіка Північної Африки, скромніші: експорт до Ефіопії - $110 млн, до Нігерії - $ 95 млн, до Сенегалу - $ 94 млн, до Кенії - $ 79,5 млн, до Південно-Африканської республіки - $ 75 млн, до Кот-Д'івуару - $ 67 млн, до Мавританії - $ 67 млн, до Гани - $ 61 млн.

"Ці країни при правильному налагодженні постачання, певної переробки чи складанні товарів, можуть стати хабом українського бізнесу для виходу на ринки інших країн Африки", - каже торговий представник України, заступник міністра економічного розвитку Наталія Микольська.

  Наталія Микольська на зустрічі з віце-президентом Нігерії Ємі Осінбаджо (у центрі) у квітні обговорювала збільшення співробітництва з цією впливовою країною Африки. Фото: ВВС.Україна
Наталія Микольська на зустрічі з віце-президентом Нігерії Ємі Осінбаджо (у центрі) у квітні обговорювала збільшення співробітництва з цією впливовою країною Африки. Фото: ВВС.Україна

Проте в України немає чіткої стратегії щодо Африки.

"Україна декларує інтерес до регіону, проте в умовах конфлікту з Росією він залишається на периферії зовнішньої політики. Нам дуже складно конкурувати з Китаєм чи Індією, для яких Африка давно є важливою складовою зовнішньої політики. Ці країни проводять форуми з країнами Африки на найвищому рівні. Для нас це лишається мрією", - розповів співзасновник Центру досліджень Африки Олександр Мішин.

За словами Мішина, брак ресурсів та стратегії, призводить до того, що в експорті до регіону переважає сировина. Експерт вважає, що в країнах Північної Африки та Нігерії можна знайти інвесторів в український АПК, машинобудування, ІТ-сферу.

За результатами першого кварталу 2018 року, експорт товарів з України в ЄС становив $4,058 млрд. Порівняно з аналогічним періодом минулого року, він зріс на 26,5%. За даними НБУ, частка українського експорту в ЄС у першому кварталі 2018-го становила 38,9%. Імпорт з ЄС за цей період зріс на 10,7% - до $4,523 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Як Африка може врятувати українську економіку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути