Ексклюзиви
четвер, 22 березня 2018 00:42

Через агресію Росії Україна втратила майже $100 млрд

Через агресію Росії Україна втратила майже $100 млрд
Україна втратила майже $100 млрд. Фото: Обозреватель

Економічні втрати України від агресії Росії в Криму та на Донбасі склали щонайменше 100 мільярдів доларів. Ці збитки не включають гуманітарні та політичні втрати від агресії.

Такими оцінками поділився експерт аналітичного центру Atlantic Council Андерс Аслунд у своєму звіті "Ціна агресії Кремля в Україні".

В своїх підрахунках Аслунд спирався на методологію економіста Томаса Піккеті, який визначив, що загальна вартість усіх активів європейської країни приблизно в чотири рази перевищує її ВВП.

Крим та окупована частина Донбасу разом забезпечували 14% ВВП України. Таким чином, беручи за базу ВВП 2013 року, вартість втрачених активів в Україні становить більше 100 мільярдів доларів - приблизно 27 мільярдів втрачено в Криму і 73 мільярди – на Донбасі, стверджує науковець.

Найбільшими втратами в Криму, за оцінками експерта, стали нафтогазові ресурси. Їх запас оцінюється у 30-40 мільярдів доларів, зазначає Аслунд. Втрати банківської системи також порівняно легко оцінити - Україна втратила 1,8 мільярда доларів банківських активів в Криму і 4,4 мільярда на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали джерела фінансування НАК "Нафтогаз" 2018 року

Українські установи вже домагаються відшкодування втрачених активів. Зокрема, "Нафтогаз" вимагає відшкодування 7 мільярдів доларів за конфіскацію активів в Криму, наголосив Аслунд.

Зараз ви читаєте новину «Через агресію Росії Україна втратила майже $100 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути